Food

Zoete herfst: 2x recepten voor overheerlijke pompoencake

De herfst is eindelijk weer begonnen en we zijn helemaal ready voor avondjes op de bank met een dekentje, een kopje thee én misschien een lekker stukje zelfgemaakte herfsttaart. Deze taarten toch niet helemaal jouw ding? Gelukkig hebben we nog wat recepten voor je, ditmaal met pompoen en in de vorm van cake(jes).

Recepten voor pompoencake

Om helemaal in die Halloween en fall vibes te komen, móet je deze heerlijke baksels geprobeerd hebben. Met pompoen als main ingredient zit je sowieso goed en zit jij straks heerlijk te genieten. 

#1 Recept voor pompoencake 

Dit heb je nodig:
★ 
250 gram volkorenmeel
★ 400 gram pompoenblokjes
★ 1 banaan
★ 50 gram rozijnen
★ Een handje pecannoten
★ 4 eieren
★ 2 theelepels kaneel
★ 1 theelepel koek- en speculaaskruiden
★ 8 gram bakpoeder
★ 1 theelepel vanille aroma
★ Boter om in te vetten

Voor de topping:
★ 
1 eetlepel honing
★ 75 gram kwark
★ 75 gram roomkaas light
★ Een paar pecannoten

Dit is het recept voor de pompoencake

1. Verwarm als eerste de oven op 180 graden. Kook dan de pompoenblokjes voor ongeveer 10 minuten, giet ze af en laat ze een beetje afkoelen. 

2. Mix de iets afgekoelde pompoenblokjes fijn en voeg de eieren, rozijnen, de banaan en de vanille eraan toe en maak er één mooi geheel van. 

3. Meng het volkorenmeel met de koek-en speculaaskruiden, kaneel en de bakpoeder samen. Dan doe je het pompoenmengsel en het meelmengsel bij elkaar en mix je dit goed door elkaar. Hak dan de pecannoten grof en meng dit door het beslag. 

4. Vet dan een cakevorm in en giet het beslag dat je net hebt gemaakt hierin. De cake kun je dan ongeveer 45 minuten bakken totdat hij gaar is. Laat het even afkoelen. 

5. Dan kun je aan de slag met de topping. Mix alle ingrediënten uit het topping-lijstje door elkaar (niet de pecan). Smeer dit goed over de cake in en leg uiteindelijk de pecannoten er nog op, ter decoratie. 

6. Bewaar de cake in de koelkast (want, zuivel). Zin in een stukje? Haal de pompoencake dan ongeveer 20 tot 30 minuten van tevoren uit de koelkast. Enjoy! 

recept voor pompoencake

#2 recept voor pompoencake met kaneel

Dit heb je nodig:
★ 1 ei
★ 320 gram bloem
★ 125 milliliter lauwwarme melk
★ 30 gram suiker
★ 1 zakje vanille suiker
★ 1 zakje gedroogde gist
★ Een snufje zout
★ 40 gram boter

Voor de vulling:
★ Een snuf kaneel
★ 3 eetlepels bloem
★ 300 gram geschilde pompoen
★ 1 eetlepel pumpkin spice kruiden
★ 50 gram boter
★ 75 gram suiker

Voor het glazuur:
★ 
1 eetlepel water
★ 100 gram poedersuiker
★ Een halve sinaasappel

Dit is het recept voor de pompoen kaneelbroodjes

1. Snijd de pompoen in blokjes of gebruik kant en klare pompoenblokjes. Kook deze in een pan met water voor ongeveer 10 minuten. Laat ze dan goed uitlekken en afkoelen.

2. Dan begin je aan het deeg. Doe de gist bij de warme melk en roer een paar keer door. Smelt dan de 40 gram boter apart en mix deze met de suiker, zout, vanille suiker en het ei tot een mooi, romig geheel. 

3. Schenk de melk met gist bij de mengsel en mix het kort. Voeg dan de bloem toe en kneed met je handen een deegbal. Bestuif een kom met een beetje bloem en doe dan de deegbal erin. Deze dek je daarna af met een schone, vochtige theedoek. De kom zet je op een warme plek en laat je het deeg ongeveer 45 minuten rjizen. 

4. Wanneer de pompoen bijna helemaal afgekoeld is, kun je ‘m gaan pureren. Laat de puree in een zeef of vergiet goed uitlekken. Voeg dan de 50 gram boter in blokjes toe en prak het er een beetje doorheen. 

5. Dan voeg je de suiker, 3 eetlepels bloem, kaneel en pumpkin spice kruiden eraan toe en schep je dit er doorheen. Als dit klaar is, zet je de vulling even in de koelkast. 

6. Wanneer je deegbal na 45 minuten klaar is, rol je de deegbal uit tot een rechthoek van 20×30 centimeter. Besmeer dit met een laag van het pompoenmengsel, waarbij je ongeveer 1 à 2 centimeter van de rand vrijhoudt. Rol het deeg vanuit de lange kant op en druk de randen zachtjes tegen elkaar. 

7. Je hebt nu een deegrol gemaakt, die je nu in stuken van 8 gaat snijden. Deze leg je op hun kant (dus dat je de swirl ziet) in een ingevette ovenschaal of springvorm. Maak met de rolletjes nu een soort van bloempje, door er één in het midden te leggen en de rest er omheen (wel met een paar centimeter afstand). 

8. Bedek dit weer met een vochtige theedoek en laat dit nog 30 minuten op een warme plek rijzen. 

9. Verwarm ondertussen de oven voor op 200 graden celsius. Nu kun je aan de slag met het glazuur. Meng de poedersuiker met water en rasp de halve sinaasappel. 

10. De broodjes (die net aan het rijzen waren) kun je nu voor ongeveer 25 minuten goudbruin bakken. Laat ze na het bakken iets afkoelen, druppel het glazuur erover en gooi er wat sinaasappelrasp overheen. Klaar is je goddelijke pompoen kaneelcake. 

Dit recept komt van leukerecepten.nl 

recept voor pompoencake met kaneel
Lees ook:
★ Dit zijn de meest goedkope en makkelijke studentenrecepten
★ 5x de leukste plekken om Instagram worthy herfstfoto’s te maken

Bron: leukerecepten.nlBeeld: leukerecepten.nl, iStock

Must reads 👀