Lifestyle

Interesting: volgens onderzoek is dit het beste aantal uur om per dag te werken

Nog steeds moet een groot deel van het land nog thuiswerken en eerlijk is eerlijk: het is soms best lastig om je acht uur lang te concentreren op je werk – ook als je thuis zit. Maar uit onderzoek blijkt dat het helemaal niet nodig is (yay) om zo lang achter je laptop weg te moeten kwijnen. Dít is hoeveel uur je het best op een dag kunt werken.

Zoveel aantal uren werken per dag is het best voor je

Eigenlijk zijn we best wel blij met dit nieuws, want gosh, wat zijn acht uur durende werkdagen soms vervelend. Al helemaal wanneer je huisdier ook aandacht wil, je eigenlijk nog je was moet ophangen en opvouwen en je óók nog eens meerdere malen naar de deur moet lopen om het zoveelste pakketje van de week aan te nemen.

Je concentratie blijft zo niet helemaal op peil en dat is heel goed te begrijpen ook. Gelukkig vertelt dit onderzoek ons dat dit dus al die tijd niet eens nodig was.

Verkorte werkweken

Veel bedrijven – zeker nu thuiswerken nog een ding is (en waarschijnlijk ook blijft) – hebben een vierdaagse werkweek ingevoerd. Dat klinkt ons zeker als muziek in de oren, maar het wordt nog beter. Er zouden zelfs bedrijven zijn die niet alleen met verkorte werkweken experimenteren, maar ook met verkorte werkdagen van maar vijf (!) uur.

Vijf uur lang concentratie

Alex Pang, founder van consultancybedrijf ‘Strategy and Rest’ vertelt aan WIRED: “Onderzoek laat zien dat mensen zich maximaal voor vijf uren per dag kunnen concentreren. Natuurlijk zijn er dagen waarop het lukt om in de overige drie uren nog wat uit te voeren. Maar de meesten van ons zijn tot vijf uren per dag productief.” Pang schreef meerdere boeken over productiviteit en minder werken.

Voordelen aan vijf uur werken per dag

Ook zonder dit onderzoek hadden we wel geweten dat acht uur lang werken echt niet altijd zo productief is als het zou moeten zijn. Daarom is vijf uur lang écht productief werken veel effectiever op lange termijn. Een groot voordeel is dan ook dat er zo een veel betere balans tussen werk en privé ontstaat – wat weer leidt tot minder kans op burn-outs en problemen op het werk.

Nadelen

Zoals bij alles is er natuurlijk ook een nadeel aan zo’n verkorte werkdag. Uit een onderzoek van Rita Fontinha, universitair hoofddocent strategisch human resource management aan de Henley Business School, blijkt dat sommige mensen ook enige druk kunnen ervaren tijdens een werkdag van vijf uur.

Taken en/of projecten die bijvoorbeeld niet op tijd af zijn kunnen natuurlijk nog afgemaakt worden in de overige drie uur, maar ja, we begrijpen dan ook wel weer dat je na die vijf uur productief werken gewoon vrij wil zijn.

Soort werk

Of een werkdag van maar vijf uur in de werkelijkheid ook zo effectief zal zijn, dat is voor velen nog maar de vraag. Het ligt natuurlijk ook aan het soort werk wat je doet én aan je eigen work ethic. Voor nu is het voor de meesten in ieder geval nog gewoon pakketjes aannemen, je huisdier verzorgen én de was doen tijdens je werkdag.

Lees ook:
★ Dít gebeurt er dus echt met je lichaam wanneer je twee weken niet sport
★ Zo richt je je werkplek leuk én handig in voor het nieuwe schooljaar

Bron: workjuice.nlBeeld: iStock