Health

Bloed jij tijdens de seks? Dit zijn de meest voorkomende oorzaken

Er is niets leuker en lekkerder dan een goede vrijpartij. Maar het kan vervelend zijn als jullie eindigen met bebloede lakens. Dit hoeft helemaal niets ernstigs te zijn, maar het is altijd goed om het even te laten checken. Bloed jij tijdens de seks? Dan kan een van deze veelvoorkomende oorzaken de reden zijn.

Oorzaken van bloeden tijdens de seks

Bloed jij tijdens de seks en ben je niet ongesteld? Dit kan voorkomen en hoeft niet gelijk alarmerend te zijn. Maar het is natuurlijk niet 'normaal' om te bloeden. Het is dus goed om even te laten dubbelchecken of er iets aan de hand is. Wij hebben de meest voorkomende oorzaken voor jou op een rijtje gezet.

Een soa

Bloeden tijdens de seks is een belangrijk symptoom van een soa bij vrouwen. Vaak is dit chlamydia of gonorroe. De ontsteking van je baarmoederhals zorgt ervoor dat de bloedvaten daar zwellen en die bloedvaten kunnen barsten tijdens de seks. Denk jij dat je een soa hebt? Dit kan je super easy bij de huisarts of de GGD laten testen.

Poliepen op de baarmoederhals

Poliepen zijn zwellingen van een slijmvlies. Deze zijn vaak goedaardig en ze kunnen makkelijk verwijderd worden door een arts. Het is dus vooral vervelend, maar niet heel erg gevaarlijk.

Niet nat genoeg

Deze oorzaak is super logisch. Als je niet nat genoeg bent, maar je wel seks hebt dan kan die schuring zorgen voor bebloede lakens. Heb jij hier last van? Dan kan je altijd glijmiddel gebruiken. Natuurlijk moet je ook opgewonden genoeg zijn. Voorspel is dus totaal niet overbodig!

Een ectopische bloeding

Dit klinkt enger dan dat het in werkelijkheid is. Een ectopische bloeding komt vaker voor bij jonge vrouwen. De bloedvaten rondom het begin van de baarmoederhals zijn gevoeliger en raken makkelijker geïrriteerd. Hoe ouder je wordt hoe minder dit wordt. Het is dus een kwestie van tijd.

Endometriose

Dit komt zelden voor, maar als je last hebt van endometriose dan is dit super vervelend. Het is een chronische ziekte waarbij het slijmvlies van de binnenkant van de baarmoeder zich buiten de baarmoeder bevindt. Als het slijmvlies zich vlak voor het begin van je baarmoederhals bevindt kan dit gaan bloeden tijdens de seks. Een ander belangrijk symptoom van de ziekte is hevige pijn als je ongesteld bent.

Een doorbraakbloeding

Slik jij je pil door? Dan kan het zijn dat je een doorbraakbloeding krijgt tijdens de seks. Dan is de seks niet de oorzaak, maar het triggert de bloeding wel.

Iets anders

Als jij je zorgen maakt dan kan je altijd even naar de huisarts. Die kan je doorverwijzen als het nodig is of je helemaal geruststellen. Negeer het nooit helemaal als je bloedt. Je moet natuurlijk wel goed voor je vajayjay blijven zorgen!

Lees ook:
De kleur van de menstruatiebloed: wat zegt het over jouw gezondheid?
Hoe komt het dat je meer zin hebt in seks als je ongesteld bent?

Bron: womenshealthmag.com | Beeld: istock
LOVE dit artikel
0 meiden hebben deze blog geloved