Food

Dit zijn de beste vegan bbq recepten die je deze zomer wil proberen

Bij barbecueën denk je misschien vooral aan hamburgers en saté. Maar wist je dat het ook supermakkelijk is om vegan te barbecueën? Dit zijn de beste vegan bbq recepten die je deze zomer zeker wilt proberen. 

Vegan bbq recepten #1: Spiesjes met groente, falafel en halloumi

Saté move over, deze spiesjes met groente, falafel en halloumi zijn minstens zo lekker. En zéker een van de vegan bbq recepten die je wilt uitproberen. Zo maak je het.

Dit heb je nodig voor de spies met falafel
1 gele paprika
1 aubergine
10 cherry tomaten
falafel balletjes (200 gram)
16 saté-/houten stokjes

Dit heb je nodig voor de spies met halloumi
1 rode paprika
1/2 courgette
200 gram ananas (vers of al in blokjes)
blok biologische halloumi kaas (100 gram)
2 el cajunkruiden

Dit heb je nodig voor de spies met falafel 
75 gram (soja)yoghurt
1 tl (gedroogde) dille
1 knoflookteen, geperst
1 el citroensap
1/2 komkommer

Zo maak je het
1. Gebruik je houten spiesjes? Leg ze dan een uurtje in het water zodat ze niet verbranden op de barbecue. IJzeren spiesjes kun je wel zo gebruiken.
2. Snij alle groente: de gele en rode paprika’s, de aubergine, de helft van een courgette en de ananas. Snij ook de halloumi in grove blokjes/schijfjes.
3. Kook de blokjes aubergine 2 minuten in ruim water. Rijg vervolgens 16 spiesjes; 8 met de gele paprika, aubergine, cherrytomaten en falafel en 8 spiesjes met rode paprika, courgette, ananas en de halloumi kaas. Strooi over deze laatste spiesjes (cajun)kruiden naar smaak. Verdeel wat olijfolie over de spiesjes.
4. Voor de tzatziki: meng de (soja)yoghurt, het citroensap, de dille en fijngesneden knoflook in een kom. Rasp de komkommer in dunne plakjes, laat vijf minuten uitlekken en meng deze met de yoghurt en je tzatziki is klaar.
5. Rooster de spiesjes op de barbecue in ongeveer 12 minuten gaar.

Bron recept: Wakkerdier.nl 

vegan bbq recepten

Vegan bbq recepten #2: Bietenburgers met gegrilde asperges

Er zijn gelukkig ook genoeg opties voor vegan burgers. Wat dacht je bijvoorbeeld van bietenburgers? Superlekker en ze hoeven ook nog eens een stuk minder lang op de barbeque te grillen. Kortom: ook dit is een van de vegan bbq recepten die je echt moet proberen. Deze bietenburgers zijn trouwens extra lekker met asperges, maar als je daar geen fan van bent kun je ze natuurlijk weglaten. 

Dit heb je nodig voor de bietenburgers
2 middelgrote uien
350 gram verse groene asperges
2 el milde olijfolie
4 bietenburgers
4 witte bakkersbollen
200 gram pompoenhummus
80 gram rucola
60 gram milde kiemgroente

Zo maak je deze bietenburgers
1. Snijd de uien in ringen. Bestrijk de ui en de asperges met de olie en gril ca. 8 min. op de barbecue.
2. Keer de ui halverwege om. Hou de asperges goed in de gaten en draai deze regelmatig zodat ze niet te donker worden. Haal na zo'n 8 minuten van de barbeque.
3. Nu is het tijd voor de bietenburgers. Gril deze 6 minuten op de barbecue. Snijd ondertussen de broodjes open en gril deze heel kort op de barbecue. 
4. Bestrijk elke onderste helft van de broodjes met pompoenhummus. Doe er daarna rucola op. Hierna is het tijd om te stapelen. Het laagje hummus en de rucola heb je al, daarna komt de bietenburger erop, dan nog wat hummus, ui, asperges en kiemgroenten. En dan de bovenste helft van het broodje, natuurlijk. Eet smakelijk!

Bron recept: Allerhande

vegan bbq recepten

Vegan bbq recepten #3: Gegrilde banaan met pindakaas en/of Nutella 

Nutella lovers verzamelen! Als dit niet een van de vegan bbq recepten is dit je wilt uitproberen, weten wij het ook niet meer. Zo maak je dit overheerlijke toetje met Nutella. Hier vind je trouwens nog meer vegan toetjes om van te watertanden. 

Dit heb je nodig
- 1 banaan
- 2 el pindakaas (en/of Nutella)
- Pure chocolade
- Extra: pinda's of andere soorten noten, cacao nibs

Zo maak je het
1. Snij de schil van de banaan in de lengte doormidden.
2. Prak alles een beetje en voeg een paar lepels pindakaas en/of Nutella toe. Bestrooi vervolgens met fijngehakte pure chocolade.
3. Vouw aluminiumfolie om de banaan heen en leg op de barbeque voor zo'n vijf minuten.
4. Maak het bananenpakketje voorzichtig open (heet!) en voeg eventueel nog wat noten toe, als je dat lekker vindt. Hallo perfect toetje!

Bron: wakkerdier.nl, Allerhande, Abbey Sharp | Beeld: iStock
LOVE dit artikel
0 meiden hebben deze blog geloved