News

True or not: rode ogen na het zwemmen komt niet alleen van het chloor, maar ook van urine

Wait a second. Zijn we ons hele leven al voorgelogen dat je na het zwemmen rode ogen krijgt van alleen het chloor? Is het waar dat je dat ook krijgt van urine dat in het zwembadwater zit? Wij hebben het uitgezocht voor je.

Rode ogen van urine in zwembadwater, kan dat?

We hebben nieuws voor je. Het is waar dat je rode ogen krijgt van urine in het zwembadwater. Bah! In Nederlandse zwembaden zitten tientallen liters urnine, zegt Maarten Keuten van de TU Delft tegen het RTL nieuws. Rode ogen na het zwemmen (in een zwembad) is het gevolg van plas in het water.

Onderzoek
Uit een Canadees onderzoek blijkt dat dat er in sommige zwembaden wel 75 liter urine zat. What? Deze resultaten van het Canadese onderzoek zijn te vergelijken met de zwembaden in Nederland. Keuten (de Nederlandse onderzoeken naar zwembadwater) zegt wel dat 75 liter in een zwembad van 900.000 liter niet heel veel is. Er is dus ook nog goed nieuws: het zwembadwater met urnine is niet gevaarlijk. Pfieuw!

Plas in zwembadwater
Plas kan zorgen voor veel irritatie aan je ogen. Zweet bevat ook en stofje dat daarvoor zorgt, namelijk urinezuur. In combinatie met chloor zorgt plas voor rode ogen en het kan zelfs leiden tot hoesten en irritatie aan je huid. Uit een Amerikaans onderzoek blijkt dat één op de vijf personen in een zwembad plast. Zullen we dat niet meer doen, guys?! Dat scheelt rode ogen en het is ook veel frisser. Zwembaden hebben ook gewoon toiletten.. :-)

Als je vanaf nu uit het zwembadwater komt en je hebt rode ogen, weet je wel waar het vandaan komt. Wedden dat je hier iedere keer aan denkt als je gaat zwemmen?

Bekijk ook deze artikelen:

9 redenen waarom jij nu een massage verdient

11 struggles die alleen lenzendragers herkennen

Bron: RTL Nieuws | Beeld: Unsplash
LOVE dit artikel
0 meiden hebben deze blog geloved