Health

Dit moet je weten over het regelen van je eigen zorgverzekering

Misschien niet het leukste onderwerp om over te lezen, maar zonder twijfel wel een belangrijk thema om je in te verdiepen wanneer je (net) ouder dan 18 jaar bent. De meeste meiden moeten namelijk hun zorgverzekering vanaf 18 jaar zelf gaan betalen. Voor die leeftijd stond je waarschijnlijk op de verzekering van je ouders of verzorgenden; nu ben je er zelf verantwoordelijk voor. Wat moet je allemaal weten over het afsluiten van een eigen zorgverzekering en hoe scoor je de goedkoopste zorgpremie per maand? In dit artikel vertellen we je er graag meer over, zodat je goed voorbereid bent.

Je eigen zorgverzekering vanaf je 18e

Ben je net 18 geworden? Gefeliciteerd! Naast het vieren van een goed feestje is het tijd om eens na te denken over je zorgverzekering. Je mag vanaf je 18e namelijk je eigen zorgverzekering afsluiten - dat betekent dat je je eigen zorgpremie moet betalen. De meeste jongeren moeten vanaf deze leeftijd hun eigen zorgverzekering regelen; een klein deel blijft nog verzekerd bij hun ouders. Is dat laatste het geval? Dan hoef je helemaal niks te doen. Je ouders blijven jouw zorgpremie betalen en je blijft verzekerd via hun zorgverzekering.

Is het echter het moment om je eigen verzekering af te sluiten dan moet je goed kijken welke zorgverzekering bij jouw situatie past. Een zorgverzekering is in Nederland verplicht, dus neem de tijd om een passende uit te zoeken. Het is belangrijk om een perfect passende verzekering te hebben; een groot deel van de Nederlanders is oververzekerd en dat is zonde van je geld. De meeste jongeren kiezen voor de goedkoopste of een voordelige basisverzekering om nog wat extra geld te besparen.

Hoe werkt het hebben van een zorgverzekering precies?

Wanneer je zorgverzekering op jouw naam wordt gezet in plaats van op die van je ouders betekent dat dat je vanaf dat moment je eigen zorgpremie betaalt. Wist je dat de overheid jouw zorgpremie tot je 18e verjaardag voor hun rekening neemt? Vanaf een maand na je verjaardag komt die betaalverplichting jouw kant op. De overheid bepaalt nog wel de hoogte van het eigen risico wat er geldt vanaf je 18e. Naast het basispakket kun je kiezen uit een aantal extra pakketten. De kosten voor bijvoorbeeld je tandarts of fysio worden namelijk niet meer gedekt in de basispremie.

Gelukkig zijn er enkele pakketten die je als aanvullende premies bovenop de basispremie kunt doen. Hierdoor gaat het maandbedrag dat je moet betalen aan je zorgverzekeraar wel omhoog. Kijk dus goed wat je wel of niet nodig denkt te hebben en stel op basis daarvan je zorgverzekering samen. Weet je niet precies wat je wel of niet moet kiezen? Kijk eens naar je persoonlijke situatie: moet je vaak naar de fysiotherapeut omdat je een gekke sport uitoefent of heb je extra behandelingen bij de tandarts nodig? Breid je pakket dan uit om extra hoge kosten te voorkomen.

Nu je een beetje weet hoe het zit met het afsluiten van een zorgverzekering is het goed om te weten dat er een aantal tips is dat je op kunt volgen om een voordelige verzekering te scoren. We blijven toch Nederlanders hè? Niemand betaalt graag te veel voor een verzekering, helemaal niet wanneer je nog maar sinds kort je eigen zorgverzekering moet betalen. Volg de volgende tips op en je betaalt nooit meer, ook niet in de toekomst, te veel voor je eigen zorgverzekering:

●      Begin met het vergelijken van zorgverzekeringen en zorgverzekeraars. Alleen op die manier weet je waar je het beste aanbod krijgt voor jouw situatie. Er zijn diverse websites waar je terecht kunt voor het vergelijken van verzekeraars.

●      Bij sommige zorgverzekeraars kun je korting krijgen op de zorgverzekering. Kijk goed waar dat is en of je in aanmerking komt voor die korting.

●      Bekijk of je je zorgpremie per jaar kunt betalen als dat mogelijk is voor jou. Dat is misschien in één keer een groot bedrag, maar zorgt er wel voor dat je uiteindelijk minder betaalt. Bij veel zorgverzekeraars geldt namelijk dat je van korting profiteert wanneer je het premiebedrag voor een jaar in één keer betaalt in plaats van één maand.

●      Zorg er altijd voor dat je op tijd begint met het vergelijken van zorgverzekeringen en uiteindelijk het overstappen. De deadline ligt altijd op 1 februari waarbij je huidige verzekering voor 31 december is stopgezet, maar om de beste deal te pakken, raden we je aan om zo snel mogelijk te beginnen. Als je net 18 bent geworden mag je op ieder moment overstappen; daarna kan het alleen tussen 12 november en 31 januari.

LOVE dit artikel
0 meiden hebben deze blog geloved