Health

Mind matters: dit moet je doen als je minder goed in je vel zit

Voel jij je op dit moment minder goed? Weet dan dat je niet alleen bent. Met jou zijn er namelijk veel anderen die in deze tijd struggelen met hun gedachten en emoties. Girlscene to the rescure, want je mentale gezondheid is súper belangrijk. We hebben tips voor je hoe je hiermee kunt dealen.

Zo ben jij je negatieve emoties de baas

Als jij momenteel negatieve emoties ervaart, is dat natuurlijk ontzettend vervelend. Het liefste voel je je vrolijk en wil je graag dingen ondernemen. Je zit misschien in een dip, maar dat is helemaal niet gek.Triggers
Het kan je helpen om stil te staan bij de emoties die je ervaart en jezelf bewust te worden van wat je voelt en waaróm je dit voelt. Juist wanneer je weet waarom iets jou triggert, kom je er achter wat je eventueel kan veranderen. Uiteindelijk is het belangrijkste dat je niet te lang in deze negatieve emoties blijft hangen. Kies zodra het kan voor een betere gedachte. Dit hoeft dus niet per se een extreem positieve gedachte te zijn als ‘’ik voel mij weer helemaal gelukkig’’, een betere gedachte kan ook al een neutrale gedachte zijn zoals ‘’het is oké dat ik deze emoties heb ervaren’’ of ‘’dat lucht op’’.

Focus
Vervolgens is het belangrijk dat je jouw focus gaat verleggen, want op welke gedachten jij je aandacht richt, bepaalt hoe jij jezelf voelt. Dus wanneer jij je aandacht blijft richten op negatieve gedachten, zullen deze gedachten in jouw beleving alsmaar groter worden. Een goed voorbeeld van een activiteit die jou kan belemmeren om uit deze negatieve emotie te komen is muziek. Wanneer je jezelf bijvoorbeeld verdrietig voelt en je luistert naar muziek die deze emotie versterkt of in stand houdt, dan is het aannemelijk dat je langer in deze emotie blijft hangen.Kom in beweging
Kies er daarom voor om je focus bewust te verleggen naar een activiteit die jou positieve energie geeft. Zo kan het bijvoorbeeld wel enorm goed helpen om muziek op te zetten die positieve herinneringen bij je naar boven halen of muziek waar je graag op danst. De houding van je lichaam en hoe jij jezelf voelt, staan in verbinding. Zo kan je het Engelse woord ‘’emotion’’ opbreken in drie woorden ‘’energy in motion (e-motion)’’. Verander je jouw lichaamshouding, dan verander je gegarandeerd ook hoe jij jezelf voelt.

Healthy boost
Ten slotte is het enorm belangrijk om gezond te blijven eten, want ook al is het heel verleidelijk om ongezond te eten wanneer je niet lekker in je vel zit, doen deze suikers uiteindelijk toch meer kwaad dan goed. Ongezonde voeding heeft namelijk een groot effect op onze hormonen, en meiden … wij weten allemaal wat hormonen met ons doen.

Deze column is geschreven door Alieke Gremmen, holistisch coach voor jonge meiden die niet lekker in hun vel zitten. Als jij je in dit verhaal herkent, kun je een berichtje sturen op haar Instagram-account.

Beeld: iStock
LOVE dit artikel
0 meiden hebben deze blog geloved