Lifestyle

Belangrijk: deze zaken moet je regelen als je (tijdelijk) in het buitenland gaat studeren

Studeren in het buitenland is een kans die veel studenten aangrijpen. Begrijpelijk, want een tijd in het buitenland is niet alleen heel leuk, maar ook nog eens heel erg leerzaam. Je kunt natuurlijk niet zomaar in het vliegtuig stappen en vertrekken, want er moet van tevoren heel wat worden geregeld. Ga jij in het buitenland studeren? Vergeet dan niet om deze zaken op tijd te regelen voordat je vertrekt.

Beurs aanvragen
In veel gevallen kun je een beurs aanvragen voor je studie in het buitenland, en dat scheelt heel wat kosten. Zorg ervoor dat je je van tevoren goed laat informeren over de mogelijkheden qua beurzen, en dat je de beurs op tijd aanvraagt. Hoe hoog het bedrag van de beurs is hangt af van de bestemming en de duur van de studie in het buitenland.

OV-kaart stopzetten
Als je een studentenreisproduct bezit, dan kun je geld 'verdienen' terwijl je in het buitenland bent voor je studie. Je kunt namelijk een vergoeding aanvragen, omdat je de ov-kaart tijdens je tijd in het buitenland niet kunt gebruiken in Nederland. Vraag de OV-vergoeding op tijd aan via DUO, want anders loop je heel wat euro's mis.

Studiefinanciering regelen
Studeren in het buitenland kost geld, zo simpel is het. Mocht je geld willen lenen voor je studie in het buitenland, dan is het belangrijk dat je die lening al vroeg aanvraagt. Studiefinanciering voor tijdelijke stage of studie in het buitenland moet je uiterlijk twee maanden voor vertrek regelen. Rekening mee houden, dus!

Inlezen over visum
In sommige landen zul je een visum nodig hebben als je er voor een langere tijd zult zijn. Ook dit verschilt per land. Check van tevoren of je over een bepaald bewijs moet beschikken tijdens je verblijf in het buitenland, om problemen in de toekomst te voorkomen.

studeren studie buitenland

Verzekeringen
Je zult een behoorlijke tijd weg zijn van huis, dus je moet een goede verzekering afsluiten. Zo weet je waar je aan toe bent wanneer je koffer wordt gestolen, je onverwacht naar het ziekenhuis moet of je per ongeluk iets kapot maakt tijdens je verblijf in het buitenland. Neem contact op met je verzekering en pas de verzekering indien nodig aan.

Huisvesting
Niet geheel onbelangrijk tijdens je studie in het buitenland: huisvesting. Er zijn veel sites te vinden waarop je kamers kunt boeken voor tijdens je verblijf. Zorg ervoor dat je zeker weet dat je te maken hebt met een betrouwbare site, en lees heel goed de kleine lettertjes door voordat je een contract aangaat. Daarnaast is het natuurlijk ook belangrijk dat je alles goed checkt: van locatie tot kosten voor gas, water en licht. Zo kom je niet voor verrassingen te staan.

Belangrijke nummers in je telefoon zetten
Je zult in het buitenland verblijven, dus het is goed om voorbereid te zijn. Zorg ervoor dat je alle belangrijke nummers die je nodig kunt hebben in te telefoon zet. Denk hierbij aan het noodnummer bij ongevallen, maar ook aan het nummer van de ambassade, de huisbaas of je opleiding. Zo heb je ze altijd bij de hand.

Basics van de taal leren
Je hoeft de taal van het land dat je bezoekt echt niet helemaal uit je hoofd te leren, maar het is goed om in ieder geval de basics te kennen. Denk aan dingen als: hulp vragen, jezelf voorstellen of uitleggen dat je de taal niet spreekt. Geloof het maar: het zal zeker een keer van pas komen tijdens je studie in het buitenland.

Beeld: iStock
LOVE dit artikel
0 meiden hebben deze blog geloved