Lifestyle

5 tips om een vreemde taal te leren

Het is bijna vakantie en dan trekken we met z'n allen massaal het land uit. Op naar zonnige zomerbestemmingen! Toch is het jammer dat je als Nederlandse niet makkelijk met de lokale bevolking van je vakantieland kunt communiceren. Want wie kunnen je beter vertellen waar je heen moet dan de mensen die er wonen? De oplossing: leer een vreemde taal! Niet alleen handig, maar ook heel leuk. 

Het leren van een vreemde taal is best lastig, maar hoe gaaf is het als jij in Italië de blits kan maken door er vloeiend een Italiaanse zin uit te knallen? Of een Spaanse knapperd in zijn eigen taal te versieren? Natuurlijk ga je niet voor iedere vakantie een andere taal leren maar het is wel heel leuk om een vreemde taal te kennen! Hoe pak je het leren van een vreemde taal aan? Girlscene geeft tips! 

Lees en luister
Zoek een leuke film op in de taal naar keuze en lees tijdschriftartikelen met veel plaatjes of kinderboekjes. Het kijken van een film (zonder ondertiteling) is goed voor zowel het leren van uitspraak, als voor je woordenschat. Dankzij de combinatie van beeld en tekst snap je misschien niet exact wat er gezegd wordt, maar je kan de grote lijnen wel volgen. Ook het lezen van kinderboeken is heel goed voor je taalontwikkeling. Je begint helemaal bij de basis en dat is belangrijk als je de taal onder de knie wilt krijgen. Het aanschaffen van een woordenboek is verstandig, vaak onthoud je een woord beter wanneer je het in een woordenboek opzoekt dan wanneer je het door translate haalt. 

Grammatica leren
Het moeilijkste onderdeel van een taal leren is vaak de grammatica. Per taal verschilt de woordvolgorde en daarom is het lastig om onder de knie te krijgen. Je kunt per taal lesboeken vinden die hier veel aandacht aan besteden. Ook op YouTube kun je veel lessen vinden met uitleg, ideaal om dat lekker op de bank te kijken. Om de grammatica echt onder de knie te krijgen moet je vooral goed luisteren en veel oefenen. Het maken van foutjes hoort erbij en daar moet je vooral niet bang voor zijn. Voor native speakers is het alleen maar leuk dat jij probeert om de taal te leren en ze zullen je echt niet uitlachen wanneer je een fout maakt. 

Dompel je onder
Goed, je bent nu een tijdje bezig met het leren van de taal. Maar om het echt vloeiend te leren spreken moet je je helemaal onderdompelen in de andere cultuur. Ideaal is het als je een paar weken in het land door kan brengen. Stel, je bent bezig met het leren van Italiaans en je gaat een paar weken op vakantie. Probeer in contact te komen met de lokale bevolking en vraag ze (in het Italiaans natuurlijk) waar zij het liefst eten, drinken, stappen et cetera. Volg een kookcursus, ga op pad naar een klein dorpje in plaats van de grote stad en probeer te mengen met de bewoners. Klinkt super eng, dat is het ook wel, maar het is wel de beste manier om een taal te leren. Daarnaast is het heel goed voor je sociale vaardigheden. Plekken waar je lokale bevolking makkelijk kunt aanspreken? Winkels en horeca, maar bijvoorbeeld ook na werktijd op het strand, in de supermarkt of tijdens plaatselijke evenementen. Helemaal ideaal is een tijdje studeren in het buitenland. Je legt super makkelijk contact met je studiegenoten én je krijgt de kans om vakken te volgen die we hier in Nederland niet hebben. Het volgen van onderwijs in een vreemde taal zorgt ervoor dat je de taal wel moet leren! 

Community
Geen geld om een paar weken in een ander land door te brengen? Geen probleem! Ga op zoek naar communities in jouw buurt waar moedertaalsprekers bij aangesloten zijn. Probeer actief deel te nemen en geef aan dat je graag hun moedertaal wil leren, anders gaan ze misschien Nederlands tegen je praten. Laat ook weten dat je het niet erg vindt als ze je verbeteren! Vind je het nog eng of kun je bij jou in de buurt niks vinden? Zoek dan online naar communities op Facebook, forums en naar filmpjes. Het enige nadeel is dat je dan veel tijd hebt om na te denken over wat je gaat typen waardoor je het voeren van een echt gesprek niet traint. Ook maak je waarschijnlijk minder fouten als je erover na kunt denken, terwijl je van fouten maken juist het meeste leert. Een oplossing hiervoor is het plaatsen van een oproepje: wie weet vindt iemand het wel leuk om jou te helpen via Skype!

Heb jij nog tips hoe je een vreemde taal makkelijk kunt leren?

LOVE dit artikel
1 meid heeft deze blog geloved