Lifestyle

Met spierpijn sporten - is dat schadelijk of ben je good to go? 

Met spierpijn sporten, dat we doen het waarschijnlijk allemaal weleens als we in een heftige workout fase zitten. Alleen, is het wel verstandig? Is sporten met spierpijn niet heel schadelijk voor je spieren? Girlscene to the rescue. Want, dit is alles wat je wil weten over met spierpijn sporten. 

Met spierpijn sporten - is dat schadelijk of ben je good to go

Als je het goed te pakken hebt, dan kan spierpijn ongelofelijk zeer doen. De fanatiekelingen onder ons weten vast waar we op doelen. Want, de pijn kan soms zo heavy zijn, dat je het zelfs voelt wanneer je als een mummie in bed ligt. Ja, op je rug dus. Want, au! Can't move. Wij vroegen ons af of deze heftige pijn niet schadelijk is. We found an answer. Lees je mee? 

spierpijn sporten

Wat is spierpijn

Om te weten of spierpijn slecht voor je is, moeten we natuurlijk eerst weten wat spierpijn precies inhoud. Duh. Dus wat is spierpijn precies? We will explain. Spierpijn dat zijn eigenlijk hele kleine scheurtjes of beschadigingen in je spieren. Deze krijg je na het sporten. Scheuren je spieren dan altijd? Nee. Alleen, als je lang niet hebt gesport, zwaarder gaat trainen of bijvoorbeeld een nieuwe oefening toevoegt aan je workout. Dit geeft een ontstekingsreactie waardoor je pijnlijke en stijve spieren krijgt. Au. Deze pijn in je spieren kan wel 24-74 (!) uur aanhouden. 

Met spierpijn sporten schadelijk of niet

Wow. Heavy, right? Nu wil je natuurlijk weten of spierpijn schadelijk is? Het antwoord is nee. Gelukkig maar! Waarom het niet schadelijk is? Nou, alle soorten van trainen zorgen ervoor dat je spieren uitgeput raken en dus 'beschadigen'. Alleen, reageert je lichaam hierop door ervan te herstellen. Dit herstel zorgt ervoor dat je bij de volgende training sterker bent. Supercompensatie noem je dat! Alleen, is het met sporten dus heel belangrijk dat je op het juiste moment gaat trainen. Want, anders heb je niet veel aan die supercompensatie. Wat dan het goede moment is? Nou, neem niet te lange tussenpauzes tussen je trainingen in. Te snel achter elkaar trainen is ook niet goed. Je lichaam heeft 1 en 74 uur nodig om te herstellen. Do the math.

Met spierpijn sporten go or no go 

Is het dan verstandig om met spierpijn in de gym te staan? Nou, met spierpijn sporten is vooral heel pijnlijk. Het is niet verstandig om te trainen met spieren die veel spierpijn hebben. Why? Omdat je ze niet volledig kan trainen. Dit betekent dat je niet alles uit je workout kan halen. Daarnaast kan je de oefening door de pijn minder goed uitvoeren. Dit betekent dat je gaat overcompenseren in de beweging. Het is dus verstandig om te wachten tot de erge spierpijn voorbij is. Mag je dan helemaal niet trainen? Nou, cardio mag altijd! Daarnaast zou je de spiergroep die pijn doet ook wat rust kunnen geven terwijl je een anders spiergroep traint. 

Met spierpijn sporten is dus geen goed idee. Alleen, hoe kom je dan van je spierpijn af? Daar hebben wij ook een antwoord op gevonden. Yay. Want, er zijn namelijk heel veel handige tips die je kunnen helpen. Onze favourites vind je hier.  

Bron: FITGIRLS | Beeld: iStock
LOVE dit artikel
0 meiden hebben deze blog geloved