Lifestyle

Droogbloemen maken: doe je op deze easy manier

Oeh! Droogbloemen zie je tegenwoordig overal, want zijn mega hip. We love it. Jammer genoeg betaal je voor een pretty bosje, ook een aardig prijskaartje. Girlscene to the rescue want: droogbloemen kan je ook makkelijk zelf maken!

Droogbloemen maken: doe je op deze easy manier

Droogbloemen waren in de ‘70’s en ‘80’s al eens super populair. Oeh! Net zoals bij bijna iedere trend, zijn nu dus ook de droogbloemen terug van weg geweest. We are excited. Een mooi gedroogd boeketje kost alleen ontzettend veel geld. Vaak ben je er namelijk minimaal 40 euro kwijt voor kwijt. Wait what?! Terwijl ze heel makkelijk zelf te maken zijn. Het enige wat je moet weten is, welke bloemen er geschikt zijn om te drogen én hoe je dit het beste kan doen. 

Droogbloemen maken: dat doe je op deze easy manier

First things first, een mooi boeket begint natuurlijk bij de juiste bloemen. Niet iedere bloemsoort is geschikt om te drogen. Yes really. Bloemen met harde dikke stelen, die drogen het mooist. Dus kies voor: rozen, zonnebloemen, korenbloemen, gele craspedia-bolletjes, gipskruid, limonium, ridderspoor, achillea, papaver, chrysanten, fluitenkruid, eucalyptus takken en hortensia’s. Want to spice things up? Droog dan ook eens grassoorten! Pampasgras bijvoorbeeld. Je weet wel, dit zijn de mooie pluizige takken die je veel op Instagram ziet. Deze kun je dus ook easy at home maken.

Droogbloemen in 3… 2… 1… 

Hoe maak je dan een droogboeket? We will explain. Als de de goede bloemen hebt gekocht (geplukt) kan het droogproces meteen beginnen. Yay. Voor het drogen van bloemen heb je twee methodes. The prettiest flowers krijg je door ze ondersteboven op te hangen. Dus, pak er een touwtje bij en bind deze om de uiteindes van de stelen, daarna hang je ze dus ondersteboven op. Easy peasy lemon squeezy. Het enige waar je op moet letten, is dat de bloemen elkaar niet aanraken. Why? Dan kunnen de bloemblaadjes namelijk gaan schimmelen. Iel. Dat wil je natuurlijk niet hebben! Waar je de bloemen het beste kan ophangen? Nou, in een droge én donkere kamer. Want, hoe donkerder de ruimte, hoe mooier de kleur in de bloem blijft zitten. 

Stevige stelen zoals bijvoorbeeld gipskruid, mogen ook in een vaasje drogen. Wel een vaas zonder water erin natuurlijk. Bij deze methode is het belangrijk dat je alleen bloemen gebruikt waarvan de kopjes niet te zwaar zijn. Why? Nou, deze gaan anders hangen. Je weet wel, net zoals dode rozen. Dat is natuurlijk niet de look waarvoor je wil gaan. Dus, let hierop! Droog je bloemen die eerst in water hebben gestaan? Dan is het belangrijk dat je eerst de natte delen van de steel af knipt. Want, deze gaan anders rotten. 

Bloemen inspuiten  

Bloemen hebben de tijd nodig om in te drogen. Ze moeten namelijk echt helemaal crispy worden and this takes time. Hoe dikker de steel, hoe langer het droogproces duurt. Dus, ze kunnen met een weekje droog zijn, maar dit kan ook acht weken op zich laten wachten. Wow! Niet afhaken nu, want zodra ze helemaal zijn ingedroogd shinen ze wel super lang in een mooie vaas. Oeh! Zet jouw boeketje op een plek neer die niet te vochtig is. Een badkamer is voor droogbloemen een dikke no no. Wil je de levensduur van je hippe zelfgemaakte boeketje verlengen? Spuit er dan wat haarlak overheen. Zo blijven ze beter in shape.

Bron: MAX vandaagBeeld: iStock

Must reads 👀