Food

Hoe ongezond is jouw afhaalmaaltijd nou echt? Lees 't hier

Of je nou thuis eten laat bezorgen of ophaalt. Het blijft de makkelijkste optie als je even niet weet wat je moet koken. Sushi, patat of pizza, is het nou echt zo ongezond? Lees snel verder, want wij vertellen je meer.

Is het ongezond of gezond eten?

Je kent het wel: je kiest iets van de menukaart wat toch nog een beetje gezond is. Op die manier praat jij het bestellen toch nog een beetje goed. Eigenlijk maakt dit helemaal geen verschil. Volgens voedingsdeskundige Nanneke Schreurs ligt het bij het bestellen van eten namelijk niet aan wáár je bestelt, maar vooral aan wát je bestelt. "Bij een sushitent bestellen is niet per definitie ‘beter’ dan bij een Chinees restaurant. Overal staan gezonde en ongezonde dingen op de kaart. Het hangt volledig af van wat je kiest."

Salade of een zak patat?

Een salade is vanzelfsprekend gezonder dan een zak patat. Althans, dat denk jij waarschijnlijk. Dat blijkt toch in werkelijkheid even anders te zijn. Er zit bijvoorbeeld veel saus bovenop. "Kant en klare sauzen bevatten vaak veel suiker, zout en andere toegevoegde stoffen om de houdbaarheid te verlengen. Een goede tip is om de saus apart te vragen, dan kun je ‘m naar eigen behoefte over je salade doseren."

Welke ingrediënten worden gebruikt voor jou maaltijd?

Daarnaast is het belangrijk om te weten welke ingrediënten een restaurant precies allemaal gebruikt. Gebruikt het veel olie of boter? Of wordt het eten gefrituurd? Zo kwam Schreurs er laatst achter dat de sojabonen van onze lokale sushitent in de frituur gaan. En laat frituur nou niet zo'n heel gezond middel zijn. Door de hitte oxideren de vetten en hierdoor ontstaan transvetten. Schreurs: "Zodra je deze consumeert, is dit schadelijk voor je lichaamscellen."

Thaise keuken

Als er één keuken waarvan voedingsdeskundige Scheurs denkt dat deze in zijn geheel gezond te noemen is: Thais. In Thaise curry’s zitten namelijk vaak veel groentes en deze worden ook niet met veel vet bereid. Volgens Scheurs is het wel afhankelijk waar je het haalt. "Toch is een Thaise curry altijd vele malen beter dan pizza of een portie sushi, dus mocht je echt graag willen bestellen dan is dit een goed alternatief. Over het algemeen is Chinees eten ook vetter dan Thais."

Taco's, tortilla's, pizza of pasta

Ook in jouw taco's, tortilla's, pizzabodems en pasta die jij wekelijks bestelt, zit iets ongezonds. Ze bestaan uit witmeelproducten. Laten deze nou net in deze vier lekkere gerechten zitten... Bij taco’s en tortilla’s is het belangrijk dat je let op de vulling of toppings. Er zit vaak veel kaas bij. Pasta’s worden snel ongezond door de sauzen, waarbij een rode saus volgens Schreurs beter is dan een witte saus. "Het liefst wil je een volkoren- of speltvariant, maar er zijn helaas maar weinig restaurants die dit aanbieden."

Afhaalmaaltijden pizza patat

Varieer met sushi 

Bestel je bij de sushitent? Varieer dan met bijvoorbeeld salades en sashimi. Zorg ervoor dat je niet alleen maar de sushirollen besteld. Scheurs: "Sushi bevat witte rijst. Het eten daarvan zorgt dat je bloedsuikerspiegel snel stijgt. Je lichaam doet er dan alles aan om deze weer stabiel te krijgen, waardoor je energieniveau daalt. Ook heb je sneller weer honger en ontstaat de neiging om te blijven eten."

Waar je op kan letten 

Kortom, als jij er op wil letten, kijk dan niet alleen naar de vulling en toppings, maar ook naar de ingrediënten. Verdiep je in jouw maaltijden. Natuurlijk blijft het ideaal om zo min mogelijk afhaalmaaltijden te bestellen en zelf te koken met groentes.Hoe meer bewerkt een product is, hoe meer suikers het product bevat en hoe sneller je bloedsuikerspiegel stijgt. Scheurs: "Als je zelf thuis kookt weet je altijd precies wat er in je eten zit en dat blijft altijd de gezondste optie."

Bron: RTL Nieuws,  Womenshealth | Beeld: iStock

LOVE dit artikel
0 meiden hebben deze blog geloved