Films & Series

6 films over racisme die gezien moet hebben

Naast actie voeren, is het ook belangrijk om jezelf zoveel mogelijk bij te leren over racisme en wit privilege. Om jou een handje te helpen, hebben wij een opsomming gemaakt met zes films die sowieso niet mogen ontbreken in jouw watchlist. Hierdoor maken je jezelf meer bewust en leer je racisme te begrijpen, herkennen en erkennen.

1. 13th
Veel Afro-Amerikanen worden regelmatig en vaak onterecht in gevangenissen geplaatst. Daar moeten ze keihard werken. Hierdoor lijkt het dertiende amendement alsnog te blijven bestaan (vandaar de titel 13th). Mensen uit de politiek en activisten geven hun mening over deze zaak.

Watch on YouTube

2. The Hate U Give
Het verhaal gaat over Starr, die getuige is dat haar vriend door de politie wordt doodgeschoten nadat hij zijn haarborstel probeerde te pakken. Terwijl vrienden en familie uit Starr’s buurt de straat opgaan om te protesteren, hebben haar blanke vrienden van de prive-school waar ze op zit en vriendje moeite om het te begrijpen.

Watch on YouTube

3. 12 Years A Slave
Deze film is gebaseerd op het boek van Solomon Northup. Hij leefde in de 19e eeuw, voor de Amerikaanse burgeroorlog, als vrije zwarte man met zijn gezin in New York. Dan wordt Solomon ontvoerd en verkocht als slaaf in het zuiden. Hij vecht om niet alleen te overleven, maar ook zijn waardigheid te behouden. Als slaaf wordt hij geconfronteerd met de verschrikkelijke wreedheid en van een slaveneigenaar en onverwachte liefdadigheid. Na twaalf jaar ontmoet hij een Canadees die zijn leven voorgoed verandert.

Watch on YouTube

4. Selma
In 1965 organiseert Martin Luther King Jr. een protestmars voor gelijke stemrechten. De mars ondervindt ook een gewelddadige tegenstem van het conservatieve deel van Amerika, maar leidt er uiteindelijk wel toe dat een belangrijke wet wordt getekend door president Johnson.

Watch on YouTube

5. Mudbound
In Zuiden van de Verenigde Staten na de Tweede Wereldoorlog keren twee mannen terug en gaan werken op een boerderij op het platteland van Mississippi. Ze moeten het opnemen tegen sociale ongelijkheid in een afschuwelijke cultuur. Je ziet hoe het aanwezig racisme steeds lastiger wordt om mee te kunnen dealen en om zich aan te passen aan het leven na de oorlog.

Watch on YouTube

6. Just Mercy
In deze film volg je de jonge advocaat Bryan Stevenson en zijn belangrijke strijd voor gerechtigheid. Na zijn studie aan Harvard gaat hij naar Alabama om gevangenen te verdedigen die ten onrechte zijn veroordeeld. Hij krijgt daarbij steun van de advocaat Eva Ansle. Ook behandeld hij de zaak van Walter McMillian, die in 1987 ter dood is veroordeeld voor de moord op een 18-jarig meisje, ondanks een overvloed aan tegenstrijdig bewijs en het feit dat de enige getuigenis tegen hem is van een crimineel die waarschijnlijk liegt.

Watch on YouTube

Ook goed om te weten: dit is hoe je in actie kunt komen voor Black Lives Matter.

Bron: moviemeter.nl, pathe.nl, bustle.com | Beeld: Getty Images

Must reads 👀