News

Black Lives Matter: dit is hoe je in actie kunt komen

Je kan het bijna niet gemist hebben: de dood van George Floyd is het begin van protesten over de hele wereld tegen racisme. In dit artikel staan alle mogelijkheden zodat jij op een safe manier in actie kunt komen tegen racisme en politiegeweld. 

De dood van George Floyd

George Floyd overleed vorige week tijdens een arrestatie in Minneapolis, nadat hij er van werd verdacht met een vervalst briefje van $20 te hebben betaald. In een video die door omstanders gemaakt is, was te zien hoe George Floyd met een knie in een wurggreep wordt gehouden. Floyd zegt dat hij niet kan ademen, maar de blanke agent Derek Chauvin bleef zijn positie behouden. Dit bleef bijna negen minuten doorgaan, waardoor Floyd vervolgens naar het ziekenhuis moest en daar overleed. 

Het geval van George Floyd was zeker niet de eerste keer dat dit soort geweld in de wereld gebeurt. Wel was dit de druppel om opnieuw in opstand te komen. Wat begon in Minneapolis, is nu een globale commotie geworden tegen (institutioneel) racisme en politiegeweld. 

View post on Instagram
 

Dit is hoe jij coronaproof in actie komt tegen (institutioneel) racisme en politiegeweld

Petities – Je helpt al mee door petities te ondertekenen. Black Lives Matter heeft een lijst gemaakt met alle actuele petities, zoals gerechtigheid voor de familie van George Floyd en om ervoor te zorgen dat de betrokken agenten een gepaste straf krijgen.

Doneren – Door te doneren kun je verschillende anti-racisme initiatieven- en organisaties steunen. 

– George Floyd Memorial Fund 
– Black Lives Matter
– Brooklyn Community Bail Fund
– Women For Political Change

Daarnaast kun je op vrijdag 5 juni voor €29,99 mee doen aan de webinar van Chanel Lodik. Hier gaat zij uitleggen wat jij tegen racisme kan doen.

View post on Instagram
 

Jezelf informeren over Black Lives Matter 

Om meer te weten te komen over de Black Lives Matter-beweging is een belangrijk om je te verdiepen in het verleden en heden van (institutioneel) racisme en politiegeweld. Dit kan door middel van het lezen van boeken, het luisteren van podcasts en/of het kijken van films. 

Podcasts:
– You Had Me at Black
– Higher Learning with Van Lathan and Rachel Lindsay
– Fufu & Dadels 
– Stitch Please 

Boeken:
– Freedom Is A Constant Struggle 
– Why I’m No Longer Talking to White People About Race
– How To Be an Antiracist
– Me and White Supremacy

Films:
– 13th

Watch on YouTube

– Selma

Watch on YouTube

–  I Am Not Your Negro

Watch on YouTube

– The Hate U Give

Watch on YouTube

Draag een mondmasker
Mocht je tóch naar een demonstratie willen gaan om de beweging te steunen, draag dan altijd een mondmasker. Zorg er daarnaast voor dat je het masker goed draagt: het moet goed over de mond, neus en kin passen en stevig zitten.

View post on Instagram
 

Bron: vogue.nl, fashionmagazine.com | Beeld: Getty Images

Must reads 👀