Lifestyle

Heftig verhaal: ‘Ik durf de deur niet uit zonder make-up door mijn acne’

Girlscene.nl gaat over fashion en beauty, allerlei happy dingen in het leven. Helaas maak je soms ook minder leuke dingen mee. Want vervelende en heftige dingen horen jammer genoeg ook bij het leven. Sommige meiden hebben wel iets heel heftigs meegemaakt en willen hun verhaal graag met jullie delen. Deze keer: een meisje dat niet meer de deur uit durft zonder make-up, omdat haar acne zo heftig is.

Slechte genen
De acne begon toen ik in de eerste klas zat. Ik was een jaar of dertien. Ik dacht eerst dat het alleen aan mezelf lag, maar mijn moeder heeft het vroeger ook heel erg gehad. Mijn vader een beetje, dus ik heb gewoon slechte genen gekregen. Dit kwam ik later pas te weten omdat de acne in het begin heel erg meeviel. Het waren eerst gewoon een paar plekken op mijn hoofd, maar toen het erger werd, dacht ik: ‘Oh misschien komt ergens vandaan’ en toen heb ik het gevraagd.

Verschrikkelijk als mensen te dichtbij komen
In begin was de acne nog niet heel erg, maar toen het heftiger werd ging ik steeds meer make-up gebruiken. Het ergste vind ik dat ik altijd opval, omdat ik het gevoel krijg dat ik er anders uitzie dan de rest. Ik wil heel graag mijn haar verven, maar dat durf ik eigenlijk niet omdat ik dan te veel aandacht naar mijn hoofd toe trek. Ik moet eigenlijk altijd van mezelf de deur uit met make-up. Dat is best vervelend voor mezelf. Zodra je op straat staat dan voel je jezelf zo erg bekeken, alsof je een soort van clown bent. Dat iedereen alleen maar aandacht voor jou heeft. Ik wil niet dat ze mij vies of raar vinden, want dat beeld krijg je toch wel snel als mensen acne hebben, denk ik. Ik vind het verschrikkelijk als mensen te dichtbij komen omdat ze me dan te goed kunnen bekijken.

De deur niet uit zonder make-up
Ik durf het huis niet meer uit zonder make-up. Het is best wel vervelend omdat ik daar soms wel ruzie over krijg met mijn vrienden. Als we dan op een feestje zijn, probeer ik eerder op te staan om gelijk mijn make-up bij te werken. Mensen moeten ook altijd op mij wachten, omdat ik nog mijn make-up moet doen. Ik ben namelijk zo gewend om bijna altijd een dun laagje make-up te dragen, dat ik niet eens meer een wandeling kan maken zonder make-up. Normaal was het alleen voor naar school, maar omdat ik mezelf nu zo oncomfortabel voel zonder, ga ik het liefste überhaupt de deur niet uit zonder make-up. Ik draag voornamelijk foundation op m’n wangen. Vervolgens poeder ik het een beetje af. Daarnaast gebruik ik ook mascara, bronzer en blush. Als ik leuke dingen ga doen, probeer ik ook wel een te experimenteren met make-up. Sowieso altijd een goede laag foundation.Altijd denken aan de acne
Als ik op mezelf ben, ben ik er niet zo veel mee bezig behalve als ik een foto stuur op Snapchat. Dan zie ik mijn hoofd en realiseer ik me weer hoe ik eruit zie. Voornamelijk als ik op straat loop, ben ik er altijd wel mee bezig. Het voelt alsof ik er heel raar uit zie. Ik ben nu een stuk ouder, maar toen het net begon, heb ik het er heel zwaar mee gehad. Vooral door mijn vriendinnen, want die hadden wel een mooie huid. Nu is het nog steeds iets waar ik niet blij mee ben, maar ik huil er niet meer om. Er is nog een hele lange weg te gaan voordat ik het kan accepteren.

De acne behandelen
Eerst deed ik vooral een skin care routine om mijn huid goed schoon te maken. Ik gebruikte maskers en ging naar de schoonheidsspecialist. Nu gebruik ik een medicijn: Accutane. De bijwerkingen hiervan zijn best wel heftig. Je krijgt een hele droge huid en ik krijg er soms hoofdpijn van. Ik heb wel hele goede resultaten gezien, dus ik hoop dat de Accutane mijn acne verminderd. Wel hoor ik dat mensen vaak bang zijn dat de acne weer erger wordt en ik ben nu nog niet zo ver dat ik mezelf zo kan accepteren. Ik hoop gewoon dat het minder wordt en dat het uiteindelijk weggaat. Als het zo blijft, kan ik niet voor eeuwig met make-up rondlopen. Ik zou dan nooit blij kunnen zijn met hoe ik eruit zie zonder make-up. Als het minder wordt, blijf ik altijd bang dat het toch weer terugkomt.

Tips voor meiden die ook struggelen met acne
Zorg gewoon goed voor jezelf en vermijd stress. Dit was voor mij een grote oorzaak van de heftige acne. Weet dat je er niet alleen voor staat, want ik heb zelf ook steeds meer mensen leren kennen met acne. Dat je toevallig een paar mensen kent met een mooie huid, betekent niet dat de rest van de wereld dat ook heeft. Je bent niet een soort clown die op straat loopt, want er zijn genoeg andere mensen die er dan ook 'anders' uitzien. Je bent niet raar omdat je acne hebt. 

Wil jij ook graag jouw heftige verhaal delen op Girlscene? Stuur dan een mail met jouw verhaal naar elsemieke@girlscene.nl onder vermelding van: 'Heftig verhaal'. 

Lees ook: Heftig verhaal: 'Ik werd gepest door mijn eigen ouders'

Beeld: iStock

LOVE dit artikel
0 meiden hebben deze blog geloved