Lifestyle

Last van een migraine-aanval? Zo kom je ervan af

Een heftige aanval met hoofdpijn, dat is waarschijnlijk een migraine-aanval. Pijnlijk… Het liefst wil jij daar zo snel mogelijk van af komen. Maar hoe zorg je ervoor dat je hoofdpijn minder wordt? Lees snel verder, want wij helpen jou.

Migraine: wat is het?

Migraine is een aandoening van de zenuwbanen in de hersenen. Het samenwerken met de bloedvaten is dan tijdelijk verstoord. Heb jij er last van? Dan ben je misschien niet de enige in jouw familie. Je hebt namelijk meer kans als het daar al in voorkomt. Waar migraine precies vandaan komt, is nog altijd onbekend. Een aanval kan wel ontstaan door een onregelmatig leven. Wist jij zelfs dat deze producten kunnen meehelpen aan jouw hoofdpijn of migraine?

Migraine: hoe herken je het?

Het is voornamelijk hoofdpijn die in aanvallen komt. Een aanval kan maar liefst vier uur tot 72 uur duren. Voordat je migraine begint kan je een halfuur van te voren last krijgen van schitteringen, tintelingen of een verlamd gevoel. Ook kunnen er flitsende beelden opkomen. Dit noem je een aura. Meestal komt migraine aan één kant van het hoofd voor. De pijn is vaak stekend of bonzend. Zodra je je gaat inspannen, wordt de pijn erger. Daarnaast is fel licht en hard geluid super irritant voor mensen met migraine. Neem dus vooral je rust en zorg dat er geen licht naar binnen schijnt.

migraine vrouw licht donker

Migraine: wat kan je er tegen doen?

Neem vooral je rust. Het klinkt heel logisch, maar het is niet de bedoeling om je bij een migraine aanval te gaan inspannen. Vaak wordt het dan alleen maar erger. Daarnaast kunnen ontspanningsoefeningen helpen. Af en toe ontspanningsoefeningen doen, kan helpen om de klachten te verminderen. Er is zelfs een piercing die misschien helpt om jouw migraine tegen te gaan.

Migraine: hoofdpijndagboek

Houd een hoofdpijndagboek bij. Zo kan je er misschien achterkomen wat de oorzaak is van jouw migraine. 

Schrijf bijvoorbeeld op:

– Wat je hebt gegeten

– Wanneer je aanval begint (onder welke omstandigheden)

– Welke soort pijn je ervaart (is het bonzend of stekend)

– Welke medicatie je ervoor inneemt

– Of je in je menstruatie periode zit

– De duur van je migraine-aanval

– Of je spanningen hebt de laatste tijd

Denk jij dat je migraine hebt? Ga even langs bij jouw huisarts. Die kan je verder helpen. 

Bron: MijnKwartier.nl, Thuisarts.nl | Beeld: iStock