Lifestyle

Twintiger? Dan is dit herkenbaar voor jou

Het ene moment breng je nog ál je tijd door met vrienden en het andere moment ben je inééns volwassen. Je bent in je twenties en het leven is zowat onbetaalbaar. Misschien zit je met een studieschuld of geef je jouw geld liever aan leukere dingen uit. Je bent de hele tijd aan het kiezen tussen het betalen van je rekeningen of genieten van het leven. Dit is herkenbaar als je twintiger bent.

Herkenbaar als je twintiger bent: al je geld spendeer je aan jezelf
Wanneer je net die 20 gepasseerd bent dan zit je vaak nog niet aan een fikse hypotheek vast. Kinderen heb je waarschijnlijk ook nog niet: alles wat je verdient is lekker voor jezelf. Je bent misschien net aan een (nieuwe) studie begonnen en het leven is nog zorgeloos. Dit is ook de periode in je leven dat je nog volop kunt genieten. Het meeste geld geef je uit aan reizen, shoppen, een nieuwe telefoon of drankjes doen met je besties. Dat kan en dat mag, zolang je jezelf maar niet in de schulden steekt.

Herkenbaar als je twintiger bent: je denkt vast na over je eerste huisje
Je eerste woning of nog beter: samenwonen. Een huurwoning of misschien al wel een koopwoning. Harstikke leuk allemaal, maar je krijgt wel te maken met kosten zoals je huur of hypotheek, de inrichting en onderhoud van je stekje. Voor een woning met twee slaapkamers ben je minimaal € 15.000 aan inrichtingskosten kwijt. En wist je ook dat een kindje gedurende de eerste 18 jaar ruim € 100.000 kost? Gelukkig krijg je een gedeelte van de overheid, de rest moet je zelf bijlappen. Je ziet dat het leven vanaf het samenwonen en later kinderen krijgen een stuk duurder wordt.

Herkenbaar als je twintiger bent: je bouwt een studieschuld op 
Je leven als twintiger begint redelijk zorgeloos, maar een studieschuld tussen de € 2000 – € 4000 is niet gek op de leeftijd. Op zich geen probleem: deze studieschuld los je na het voltooien van de studie wel af. Ondertussen stapelen jouw dromen zich op. Voordat je gaat samenwonen wil je eerst nog die verre reis maken. Of toch voor die woning gaan en deze compleet inrichten. Helaas zit je juist op deze leeftijd met twee problemen: een lekker salaris heb je nog niet en over spaargeld zullen we het maar niet hebben… Je zal dan ook niet de eerste zijn die over een lening nadenkt. Geld lenen bij Becam sluit het beste op jouw dromen aan. Je leent alleen dat wat nodig is tegen de laagst mogelijke rente.

Herkenbaar als je twintiger bent: je moet studieschuld terugbetalen
De gemiddelde studieschuld ligt tussen de €12.000 en €18.000. De laatste jaren lenen studenten steeds meer. Binnen twee jaar nadat je je opleiding hebt gehaald, begint je met het aflossen van je studieschuld. Het is handig wanneer je binnen deze periode ook een goede baan vindt: dit maakt het terugbetalen een stuk makkelijker. Heb je als twintiger een lening zoals een persoonlijke lening of een doorlopend krediet afgesloten? Deze betaal je in de eerste maand na het afsluiten van je lening in maandelijkse termijnen terug. Zo leer je om maandelijks geld te reserveren en kun je later een stuk makkelijker die studieschuld terugbetalen.

Herkenbaar als je twintiger bent: je wil steeds meer vastigheid
Wanneer je bijna 30 bent, heb je het als het goed is helemaal voor elkaar. Die diploma is in the pocket, een baan en je woont in een leuk huisje. Je wilde dromen maken plaats voor vastigheid. Natuurlijk wil je zo snel mogelijk van je studieschuld af. Veel mensen betalen hun studieschuld in één keer af en lenen wat geld bij. Bijvoorbeeld voor een nieuwe auto, verbouwing of alsnog die droomreis. Met een persoonlijke lening is dat gelukkig the easy way en ligt de wereld voor je open.

Beeld: iStock