Lifestyle

Deze dingen herken jij sowieso als je van een dorp naar een stad bent verhuisd

Jij hebt je oude vertrouwde dorp in moeten ruilen voor een nieuw avontuur in de grote stad. Dat hoort er allemaal bij, als je ouder wordt en wilt gaan studeren, of omdat je gewoon in een stad wil wonen. Er zitten wel grote verschillen tussen het leven in een dorp en in de stad, en daar kom jij steeds vaker achter. Deze dingen zijn herkenbaar voor jou als jij van een dorp naar een stad bent verhuisd.

De supermarkt is véél dichterbij
Waar je in je dorp 20 minuten moest fietsen om de eerste supermarkt tegen te komen, vind je de eerste supermarkt nu al na 2 minuten lopen. Een echte verademing, want nu is boodschappen doen niet meer zo’n onderneming. Nu kun je prima een keer voor snacks naar de winkel fietsen, als je ‘s avonds trek hebt.

Wennen aan de drukte
Overal waar je loopt, loopt er wel iemand in de weg. In de winkelstraten is het hartstikke druk, en ook in de supermarkt sta je geregeld in de rij. Iets wat je niet gewend bent, want toen je nog in het dorp woonde was het lang niet zo druk om je heen. Dat is dus nog behoorlijk wennen.

Je komt minder bekenden tegen op straat
Waar je normaal om de zoveel minuten iemand groette op straat, wordt dat in de stad lang niet zo vaak gedaan. Eigenlijk helemaal niet, is je opgevallen. Je komt in de eerste instantie al veel minder bekende mensen tegen, en daarbij komt kijken dat niemand elkaar eigenlijk groet.

Veel meer openbaar vervoer
In jouw dorp kende je de ‘belbus’ of de ‘buurtbus’. Een groot verschil met hoe het er in de stad aan toe gaat. Om de 10 minuten komt er een bus langs, en je kunt op allerlei verschillende buslijnen stappen. Op die manier kom je met het openbaar vervoer op iedere plek in de stad.

Niemand kent het dorp waar je vandaan komt
Als jij tegen mensen vertelt waar je vandaan komt, heeft niemand ook maar enig idee waar ze die plek op de landkaart kunnen vinden. Het handigste is dan ook om gewoon een grote stad in de buurt van je dorp te noemen, want anders zullen ze nooit begrijpen waar het dorp ligt.

Er is meer te doen
In de stad zijn er meer activiteiten te vinden. Je kunt tot in de late uurtjes naar de stad, maar ook overdag zijn er veel leuke dingen te doen. Niet dat je het in je dorp niet leuk had, in tegendeel. Maar toch is het wel fijn dat je nu veel meer mogelijkheden hebt.

Beeld: iStock