Lifestyle

Dit is het verhaal achter de hit ‘Smoorverliefd’ van rapper Snelle

Dat Snelle een rapper is die nummers maakt die recht uit zijn hart komen, daar kunnen we niet meer omheen. De liedjes van deze toffe alleskunner hebben wij inmiddels al grijsgedraaid. Ook zijn laatste nummer ‘Smoorverliefd’ was er weer eentje in die categorie. Niet alleen is het een fijn nummer om naar te luisteren, maar ook zit er een bijzondere boodschap achter. 

De hit ‘Smoorverliefd’ maakte rapper Snelle in samenwerking met Interpolis. Het nummer gaat over twee verliefde tieners die door een ongeluk niet meer samen kunnen zijn. Bij het nummer hoort ook een mini docu, waarin zes jongeren die door afleiding van hun telefoon een ongeluk hebben gehad, hun verhaal doen. Deze verhalen waren voor Snelle de inspiratie voor zijn songtekst. Wij spraken met één van hen, Raymon.

Hoe één appje het leven van Raymon veranderde

“Hoe laat begint de les morgen?” Raymon is net vrij van school en al fietsend opent hij zijn telefoon. Even snel reageren op zijn klasgenootje, dat kan vast geen kwaad. Het volgende wat hij ziet is de binnenkant van de intensive care van het ziekenhuis. Een achteruitrijdende auto raakt de appende Raymon vol in zijn zij en tijd om te remmen is er niet meer. Drie weken moet Raymon herstellen in het ziekenhuis en hij was bang dat hij nooit meer zou kunnen lopen. “Vanaf dat moment viel mijn leven in het diepe. Ik kon alleen maar denken: alles is voorbij.”

Naast de fysieke pijn van het ongeluk moet Raymon nog een andere pijn verdragen: zijn grote droom om topsporter te worden valt in duigen. Raymon was voor het ongeluk volop in training om mee te mogen doen aan de Nederlandse Kampioenschappen Judo. Lopen kan hij uiteindelijk wel weer, de top in de judo bereiken is een no go. Het kraakbeen in zijn knieën is door het ongeluk verdwenen en dus is verder gaan met judoën geen optie meer. “Ik ben nooit meer de mat op geweest.” 

Het verhaal achter het nummer Smoorverliefd 

Watch on YouTube

Raymon is niet de enige die door appen op de fiets zijn leven totaal zag veranderen. Ondanks dat het sinds 1 juli 2019 verboden is om tijdens het fietsen je telefoon te gebruiken, zit nog steeds 77,6 % van de jongeren tijdens het fietsen op hun telefoon. En dit kan zorgen voor ongelukken zoals die van Raymon. Lars Bos, de echte naam van Snelle, schreef dat uit tot het nummer Smoorverliefd en sprak met een aantal jongeren die door hun telefoon een ongeluk hebben gehad. Raymon speelde een rol in de making of: “Ik heb bij de première wel een traantje gelaten,” vertelt Raymon. 

Op appen op de fiets zal je Raymon in ieder geval nooit meer betrappen. “Ik heb nog niet eens oortjes in. En als ik de weg niet kan vinden, dan stap ik af om te kijken waar ik heen moet.” Ook anderen waarschuwt hij voor de gevaren van appen op de fiets. “Mijn vrienden worden weleens gek van me, maar ze weten dat ik het goed bedoel. Zelfs als ik een vreemde gevaarlijk zie doen met zijn telefoon op de fiets, zeg ik er soms wat van.” Raymon is zelfs zo begaan met veilig fietsen, dat hij er ook les over geeft op basisscholen. “Kinderen denken dat het hen niet overkomt en appen gewoon rustig door. Totdat ik mijn verhaal vertel, dan schrikken ze en komt het allemaal toch ineens heel dichtbij.” 

Van topsporter tot vechtsporttrainer

Tien jaar nadat hij zijn eigen droom om topsporter te worden uiteen zag spatten, helpt Raymon nu andere jongeren met topsportambities. In de school waar hij ooit zelf trainde voor de Nederlandse Kampioenschappen, brengt Raymon als vechtsporttrainer zijn droom nu over op anderen. Zijn kennis en ervaring zet hij in om anderen de top te laten bereiken. Positief ingesteld is hij sowieso, want verwijten doet hij de automobilist die hem aanreed helemaal niet. “Ik was zelf zo dom om mijn telefoon te pakken.” 

Apps die jou helpen om mobielvrij te rijden

Snel een berichtje openen of er een versturen, terwijl je op de fiets zit, is super verleidelijk. Hoewel je denkt dat je heus wel oplet op wat er om je heen gebeurt, is dat toch vaak anders. Je fietst langzamer en ziet aanrijdende auto’s nu eenmaal een stuk minder snel, zoals ook bij Raymon gebeurde. Net als wanneer je in de auto zit, is op de fiets op je telefoon kijken not done. De app Automodus van Interpolis helpt je om niet op je telefoon te kijken tijdens het rijden. Het is bewezen dat dit werkt, want mensen die de app gebruiken hebben veel minder ongelukken en schade. Mag je zelf nog niet autorijden? Tip dan zeker je ouders even, zij dienen immers het goede voorbeeld te geven.

Interpolis heeft nu een soortgelijke app voor op de fiets bedacht: PhoNo. Voor elke minuut die je mobielvrij fietst met de PhoNo app wordt geld gedoneerd aan Stichting De Noordzee. Met dit geld worden acties opgezet om plastic uit de zee en van het strand te halen. Inmiddels is er al ruim €45.000 opgehaald. Terwijl jij dus veiliger door het verkeer gaat, denk je ook aan het goede doel. Een win win-situatie, right?

Watch on YouTube

De PhoNo app kun je hier downloaden als je Apple op je telefoon hebt en hier als je Android gebruikt.  

De Automodus App download je hier voor Apple-apparaten en hier voor Android.

Ben jij benieuwd op wie Snelle zelf smoorverliefd is? Dat lees je hier. Ze verschenen onlangs samen in het openbaar

* Dit artikel is geschreven in samenwerking met Interpolis.

Beeld: BrunoPress