Food

Dit zijn de lekkerste buitenlandse gerechten

Heb je weleens gehad dat je op vakantie zo’n ontzettend lekker gerecht at, dat je hier de rest van de vakantie aan bleef denken? Het liefste had jij het in een doggybag mee naar huis genomen en elke dag weer een hapje genomen. Helaas is dat niet zo’n goed plan. Om toch nog even een #tbt te creëren, hebben wij de lekkerste typische buitenlandse recepten in dit artikel gezet. Hopelijk staat jouw favoriet er ook tussen en kan jij weer even genieten van de geweldige smaak. 

Grieks: Moussaka

Een Griekse ovenschotel op basis van aubergine. 

Ingrediënten voor 4 personen:

– 500 gram rundergehakt 
– ½ blik gepelde tomaten
– 30 ml runderboullion
– 1 eetlepel tomatenpuree
– 1 theelepel zwarte peper
– 1 theelepel kaneel
– 2 theelepels tijm
– 4 teentjes geperste knoflook
– 2 kleine fijngesneden uien 
– 8 vastkokende aardappelen
– 2 aubergines
– 100 gram geraspte kaas
– olijfolie
– zout en peper

Het recept: 

♥ Doe een beetje olijfolie in een koekenpan en doe de uitjes en de tijm in de pan. Laat dit  in ongeveer 10-15 minuten bakken maar zorg dat het niet bruin wordt.
♥ Voeg nu de knoflook en het rundvlees toe. Zet het vuur laag zodat de knoflook niet aanbrandt. Als het gehakt gaar giet je de inhoud van de pan af in een zweef zodat de grootste hoeveelheid vet weg is (spoel dit niet weg door de gootsteen!)
♥ Gooi daarna alles weer terug in de pan. 
♥ Voeg de tomatenpuree erbij en bak dit even mee en doe daarna de rundboullion erbij om alles af te blussen.
♥ Laat het mengsel doorbakken totdat al het vocht is opgenomen door het gehakt.
♥ Je mag nu de gepelde tomaten, tijm, zwarte peper en de kaneel toevoegen.
♥ Kook het geheel zachtjes, totdat het een samenhangend geheel is. 
♥ Haal nu de tijm uit de pan en breng verder op smaak met zout en peper. 

♥ Schil nu de aardappelen en snijd ze in de lengte in mooie dunne plakken (zo dik als je mes). Doe hetzelfde met de aubergines.
♥ Vul een kom met koud water en roer hier wat zout doorheen.
♥ Doe de aubergine plakken in het water en laat dit 15 minuten lang weken. HIerdoor nemen ze minder vet op tijdens het bakken.
♥ Gooi opnieuw een grote scheut olijfolie toe in een pan en laat het goed heet worden.
♥ Bak nu de plakjes aardappel om en om tot ze flink bruin zijn. 
♥ Laat de aardappelplakken uitlekken op keukenpapier.

♥ Was de plakken aubergine eerst goed af zodat het zout eraf spoelt en droog ze goed af. ♥ Doe weer een scheut olijfolie in de pan en bak de aubergines om en om mooi bruin.
♥ Laat deze plakken ook op keukenpapier uitlekken.

♥ Vet de ovenschaal goed in en begin met een laagje (iets minder dan de helft) aardappels op de bodem en zorg voor een egale laag.
♥ Verspreid nu hierop het gehakt met een spatel en druk het goed aan.
♥ Doe nu alle aubergineplakken erboven op en zorg dat alles goed bedekt is.
♥ Leg hier nogmaals een laag aardappelen op en druk alles zachtjes aan. 
♥ Doe de moussaka ongeveer 40 – 45 minuten op 180° totdat de bovenkant mooi goudbruin is. 

Spaans: Gambas al ajillo met rijst

Garnalen in knoflookolie. 

Ingrediënten voor 4 personen:

– 400 gram gamba’s gepeld
– 5 teentjes knoflook
– 3 gedroogde cayennepepers
– olijfolie extra vergine
– zeezout
– tijm
– 300 gram rijst

Het recept:

♥ Kook de rijst.
♥ Zorg dat de garnalen droog zijn, door dit door ze af te deppen.
♥ Wrijf de knoflook schoon en snijd deze in plakjes.
♥ Doe een scheut olijfolie in de pan en zorg dat dit heet wordt.
♥ Voeg de gamba’s, knoflook en cayennepepers toe.
♥ Bak deze een paar minuten totdat de garnalen roze zijn.
♥ Strooi hier wat zeezout en tijm op.
♥ Serveer met de rijst.

Arabisch: Shakshuka

Een gerecht van eieren en pittige tomatensaus.

Ingrediënten voor 4 personen:

– 800 gram tomatenblokjes
– 2 eetlepels tomatenpuree
– 2 rode paprika’s
– 2 rode uien
– 2 teentjes knoflook
– 2 theelepels cayennepeper, rozemarijn, chilipoeder en paprikapoeder
– 6 eieren

Het recept:

♥ Snijd de ui en de knoflook in kleine stukjes.
♥ Doe een scheut olijfolie in de pan en bak de ui kort.
♥ Snijd de paprika in stukjes en gooi dit samen met de knoflook in de pan.
♥ Voeg de tomatenpuree en tomatenblokjes toe, zet het vuur laag en laat koken.
♥ Voeg alle kruiden toe en wat peper en zout toe aan het geheel.
♥ Maak vier kuiltjes in je saus en doe hier je eieren in.
♥ Leg daarom een deksel op je pan, houd het vuur laag en laat de eieren in ongeveer 6-8 minuten pocheren in de saus.

Shakshuka

Zweeds: Pyttipanna

Een aardappelovenschotel bestaande uit uit in dobbelsteentjes gesneden aardappelen, uien en vlees.

Ingrediënten voor 4 personen:

– 8 vastkokende aardappelen
– 100 gram spekblokjes
– 2 rode uien
– roomboter
– 200 gram rundvlees
– 4 eieren
– 1 eetlepel azijn
– 1 gekookte rode biet
– peper en zout

Het recept:

♥ Schil de aardappelen en kook deze totdat ze gaar zijn. Giet de aardappels af en laat ze uitlekken.
♥ Snijd aardappelen, ui en vlees in blokjes die ongeveer even groot zijn.
♥ Bak de spekblokjes goudbruin en haal ze daarna meteen uit de pan.
♥ Bak de aardappelblokjes in het overgebleven boter goudbruin.
♥ Smelt nu wat extra boter in de pan en bak ui hierin en voeg na twee minuten het rundvlees toe. Bak dit bruin in vijf minuten.
♥ Zet het vuur lager en voeg spekblokjes, aardappelen en wat peper en zout toe.
♥ Bak de 4 eieren, laat het dooier heel.
♥ Verdeel alles over borden en leg op ieder bord een eitje. 
♥ Snijd de gekookte rode bietjes in plakjes en serveer ze erbij.

Bron: griekipedia.nl, eviekookt.nl, chickslovefood.com, mijnspar.be | Beeld: iStock, Unsplash

Must reads 👀