Lifestyle

Zoveel kopjes koffie mag jij maximaal drinken per dag (en dit is waarom)

Wanneer jij opstaat is het eerste wat je doet een heerlijke, verse bak koffie zetten. Jij hebt je dagelijkse cafeïne nodig en slaat dan ook zeker geen moment koffie over. Je begint en eindigt de dag onder het genot van een bakkie. Koffie is lekker en er is niks met wat koffie op een dag, maar er zit wel een maximum aan. Dit is namelijk hoeveel kopjes koffie maximaal mag drinken per dag.

Veel mensen drinken koffie omdat ze het lekker vinden en omdat je er een flinke boost met energie van krijgt. Deze boost wordt veroorzaakt door de cafeïne in de koffie. Het is prima om cafeïne binnen te krijgen, maar een teveel aan cafeïne is niet gezond voor je. Om die reden mag een gezonde volwassene gemiddeld 400 milligram cafeïne per dag innemen. Dit komt neer op ongeveer 4 koppen koffie per dag. Dus ga eens na, moet jij in het vervolg een aantal koppen overslaan? ;-).

Dit advies geldt dus voor een gezonde volwassene. Voor zwangere vrouwen, vrouwen die borstvoeding geven en mensen met gezondheidsproblemen geldt een ander maximum. In dat geval is het een goed idee om even contact op te nemen met je huisarts en de vraag voor te leggen.

Koffie is gezond

Te veel cafeïne is dus niet goed voor je, maar een aantal koppen koffie per dag is zelfs gezond. Wanneer je 2 á 4 koppen koffie per dag drinkt is de kans dat je een vaatziekte of een beroerte krijgt namelijk 10% lager dan wanneer je geen koffie drinkt. Houd er wel rekening mee dat de hoeveelheid suiker dat je binnenkrijgt als je koffie met suiker drinkt ook niet heel bevorderlijk is voor je gezondheid. Maar ben jij gek op koffie? Dan is het dus geen probleem om hier 2 tot 4 koppen per dag van te drinken. 

Bron: voedingscentrum | Beeld: iStock