Lifestyle

Waarom je eigen stem zo raar klinkt als je hem terugluistert

Je kent het vast: je hoort je stem terug in een video of als voicemail en schrikt. Klink ik echt zo raar? Horen anderen dít ook zo? Heftig... In je hoofd klinkt je stem best prima, maar als je 'm dan later terug hoort klinkt-ie heel anders en best raar. Benieuwd waarom dit zo is? Lees dan snel verder.

Je hoort je stemtoon lager

Schrik jij soms ook als je jouw eigen stem terughoort? Kan best. Je hoort je eigen stem namelijk een stemtoon lager dan dat 'ie in werkelijkheid is. Dit komt omdat geluidstrillingen die je zelf maakt via je beenderen in je slakkenhuis komen en dus niet via de lucht. Dit geeft een lekkere bas aan je stem. Het resultaat: een warme stem die je prettig vindt klinken. Echter horen anderen om je heen die bas niet zoals jij 'm hoort. Vandaar dat je stem zo raar klinkt als je een filmpje terugkijkt! Wist jij trouwens dat je stem ook anders klinkt als je ongesteld bent? Waarom lees je hier.

Megafoon eigen stem

Zo werkt het gehoor

We hadden het net over een slakkenhuis, maar hoe werkt dat hele gehoor dan precies? Dat zullen we eens even haarfijn én gemakkelijk uitleggen. Elk geluid dat je hoort, is een trilling in de lucht. Jouw oorschelpen vangen deze trilling op en zo komt het terecht in de gehoorgang. Deze laat jouw trommelvlies trillen en geeft dit door aan de gehoorbeentjes. De gehoorbeentjes versterken de trilling en sturen 'm dan door naar het slakkenhuis. Dit slakkenhuis geeft de trilling het laatste zetje: de trilling wordt omgezet in een impuls en dat wordt naar je hersenen gestuurd. Dit impuls is een soort berichtje waardoor je dus geluid hoort. Jouw eigen stemgeluid komt echter niet alleen door de lucht, maar ook via je botten. Daarom klink je zo anders!

Iedereen moet wennen aan eigen stem

Eén ding is zeker: schamen voor je stem hoef je zeker niet. Hoewel jij er misschien van schrikt, zijn de mensen om je heen niks anders gewend. De enige die het verschil kan opmerken, ben jij. En denk eraan: iedereen moet wennen aan zijn of haar eigen stem. Potje karaoke dan maar?

Bron: nemosciencemuseum.nl, doof.nl | Beeld: iStock

LOVE dit artikel
0 meiden hebben deze blog geloved