Lifestyle

Met deze methode word jij een pro in smalltalk

Vind jij smalltalk lastig en klap je dicht als het over koetjes en kalfjes gaat? Helemaal niet erg, waarschijnlijk ben jij meer van de diepere gesprekken. Toch is het wel handig als je een beetje prietpraat onder de knie hebt zodat jij jezelf kan redden in dat soort situaties. Met onderstaande methode wordt die smalltalk een makkie voor jou. Benieuwd? Lees dan snel verder. 

De ARE-methode helpt jou bij smalltalk

Mensen die moeite hebben met smalltalk kunnen zich vastbijten in de ARE-methode van communicatie-expert Carol Fleming. Deze methode is super simpel: allereerst ga je opzoek naar de anchor, dat is iets wat je gemeen hebt met de ander. Verstop jezelf niet, maar ga het gesprek aan. "Vind jij het weer ook zo prachtig?" of "Hmmm, wat een heerlijk taartje, nietwaar?" Hierna stap je over naar de 'R' van revealed. Bij deze stap deel je iets over jezelf, iets persoonlijks. "Op mijn vakantie vorig jaar was het ook zo enorm lekker weer, ik houd van de zon", of "Ik was laatst op een feest en daar hadden ze zo'n heerlijke red velvet taart." Klinkt misschien gek, maar zo breng jij het gesprek op gang. Stap 3: encourage de ander om ook iets over zichzelf te vertellen. Vraag bijvoorbeeld waar hij/zij vorig jaar op vakantie is geweest of wat zijn/haar favoriete taart is. Bij smalltalk hoef je echt niet de diepte in te gaan, een vriendelijk gesprek is genoeg!

Zo word jij een pro in smalltalk

Blijf geïnteresseerd en oprecht

Tijdens het gesprek is het enorm belangrijk dat je geïnteresseerd en oprecht blijft. Kijk dus niet steeds weg en tuur niet op je telefoon, maar kijk de persoon aan. Zo voelt hij of zij zich gehoord en zal je het gesprek op gang houden. Dit laatste kan je ook bereiken door open vragen te stellen. Belangrijk: wees altijd eerlijk, ook als je geen idee hebt waar de ander het over heeft. Wie weet legt hij of zij het je wel uit en kom je een stuk slimmer thuis.

Netjes het gesprek beëindigen

Heb je toch niet zoveel zin meer in het gesprek of klikt het gewoon niet echt? Dan mag je het gesprek natuurlijk beëindigen. Doe dit wel met respect voor de ander, wacht altijd op een passend moment om je te excuseren. Geef bijvoorbeeld aan dat je de gastvrouw gaat helpen, iemand anders nog moet spreken of naar de wc moet. Tip: gebruik nooit het woord 'maar': dat zwakt het hele voorgaande gesprek af. Eindig het gesprek altijd met iets aardigs, geef een compliment of wens hem/haar veel plezier. Het is vooral belangrijk dat je niet bang bent en het gewoon doet. Al gaat het fout: je hebt het toch meer even geflikt. Wees trots!

Bron: viva.nl, libelle.nl | Beeld: iStock

LOVE dit artikel
0 meiden hebben deze blog geloved