5 lekkere vegetarische sushi recepten

Food door Fabienne

Vegetariërs opgelet: hier vind je de allerlekkerste vegetarische sushi recepten. Met mango, avocado, tofu, zeewier of zelfs banaan: voor iedereen wat wils. Ondanks dat dit vegetarische sushi recepten zijn, kan natuurlijk iedere sushi-lover deze maken. Sushi is namelijk altijd lekker. Waar wacht je nog op? Aan de slag.

Vegetarische sushi recepten: basisregels voor je begint

Voordat je aan de vegetarische sushi recepten begint, is het handig om wat basisregels en tips te kennen. Zo moet de rijst bijvoorbeeld afgekoeld zijn als je de sushi gaat maken (begin dus op tijd met rijst koken) en beleg je het nori-vel (met de glimmende kant naar beneden) 1 centimeter dik met rijst. Dit gaat makkelijk als je jouw handen steeds nat maakt. Houdt altijd 1,5 centimeter bovenaan het nori-vel over, dit is nodig om de rol dicht te krijgen. Ook lees je vaak over het bamboematje. Deze heb je nodig om de sushi te rollen. Tip: bedek het matje met vershoudfolie voordat je begint met sushi maken. Schilt heel wat schoonmaakwerk. Weet je niet zo goed hoe je sushi moet rollen? YouTube staat vol met handige filmpjes. Ohja, probeer alle ingrediënten van de vullen áltijd in de lengte te snijden, zodat je lange plakken overhoudt. Succes. 

Vegetarische sushi recepten: maki met komkommer, avocado en mango

Vegetarische sushi recepten: daar zit enorm veel groente, maar ook fruit in. Een voorbeeld daarvan is deze maki met komkommer, avocado én mango. Smullen hoor.

Ingrediënten voor vier personen:
♥ 400 gram gekookte sushirijst
♥ 1 komkommer
♥ 1 rijpe mango
♥ 1 avocado
♥ 4 nori-vellen

Hoe maak je het?
1. Pak de afgekoelde rijst erbij en snijd de komkommer, mango en avocado in repen. 
2. Leg de nori-vellen met de glanzende zijde naar beneden op de bamboemat. Bedek het vel met rijst en houd bovenaan een klein randje open. Handig is om je handen steeds nat te maken als je de rijst verdeelt, dat gaat een stuk makkelijker.
3. Pak de komkommer, mango en avocado erbij: dit is de vulling. Leg deze ingrediënten horizontaal in het midden op het nori-vel. Nu kan je gaan rollen.
4. Druk goed aan met de bamboemat en snijd de rol in plakjes. Spuit op elke maki een beetje vegan-mayo en serveer met sojasaus. Smullen.

Vegetarische sushi recepten mango, avocado, komkommer

Vegetarische sushi recepten: maki met zeewier, bosui en sesamzaadjes

Deze vegetarische sushi recepten zijn allemaal groen, want ze zijn vegetarisch. Maar deze maki neemt dat wel erg letterlijk: de vulling bestaat namelijk enkel uit groene groentes. Grappig hè?

Ingrediënten voor vier personen:
♥ 400 gram gekookte sushirijst
♥ bakje zeewiersalade
♥ 1 komkommer
♥ bosuitjes
♥ 2 eetlepels sesamzaadjes
♥ 4 nori-vellen

Hoe maak je het?
1. Snijd als eerste de bosuitjes in dunne plakjes.
2. Leg het nori-vel met de glimmende kant naar beneden op het bamboematje en bedenk deze met de afgekoelde rijst. Houdt weer een randje leeg, dat is nodig voor het oprollen.
3. Leg de zeewiersalade, de sesamzaadjes, een reepje komkommer en een aantal bosuitjes horizontaal in het midden van het nori-vel. Tijd om te rollen!
4. Rol het vel lekker strak op en druk aan met het bamboematje. Snijd in plakjes en jouw maki is af. Eet smakelijk.

Vegetarische sushi recepten: zeewier en bosui

Vegetarische sushi recepten: temaki met crunchy avocado

Iets heel anders dan een maki, maar wel enorm lekker: de temaki. Eén van de speciale vegetarische sushi recepten in dit artikel. De temaki wordt ook wel 'handroll' genoemd en deze variant heeft crunchy avocado als vulling. Klinkt enorm lekker.

Ingrediënten voor vier personen:
♥ 400 gram gekookte sushirijst
♥ ½ kopje vegan mayo
♥ Sriracha saus naar smaak
♥ 2 avocado´s
♥ ¼ kopje meel
♥ ½ theelepel knoflookpoeder
♥ 2 eetlepels water
♥ 1½ kop Panko breadcrumbs
♥ 1 wortels
♥ 1 komkommer
♥ bosuitjes
♥ 4 vierkante nori-vellen

Hoe maak je het?
1. Allereerst maken we heel simpel de Sriracha mayo. Doe de mayo in een bakje en schenk hier naar smaak de hete saus bij. Even mengen en dan in de koelkast zetten.
2. Nu is de knapperige avocado aan de beurt. Doe de bloem en de knoflookpoeder in een kom en meng dit met de olie en het water tot een dik beslag. Schenk nu de Panko breadcrumbs in een ondiepe schaal en snijd de avocado in acht stukken. Haal deze stukken één voor één door het beslag en hierna door de broodkruimels. 
3. Laat de avocadostukken zo'n vijf minuten frituren in een pan met hete olie. Als de stukken goudbruin zijn, kan je de avocado stukken van het vuur halen. Is de avocado afgekoeld? Dan kan je verder met stap 4.
4. Knip de nori-vellen doormidden en leg één helft met de lange kant naar je toe neer. Bedek de rechterhelft van het nori-vel met een laag afgekoelde rijst en leg diagonaal 1 plakje avocado, 1 plakje wortel, 1 plakje komkommer, wat bosuitjes en een theelepel Sriracha-mayo op de rijst. 
5. Nu is het tijd om te rollen: vouw de nori vanaf het onderste punt rechts (de kant waar rijst op zit) over de rijst op als een puntzakje. Jouw temaki is ready to eat.

Vegetarische sushi recepten: temaki

Vegetarische sushi recepten: maki met tofureepjes, komkommer en bieslook

Van alle vegetarische sushi recepten in dit artikel is dit de enige met de vleesvanger tofu als ingrediënt. Deze wordt gebakken in de sojasaus en maakt samen met bieslook en komkommer de vulling. Lekker, deze maki.

Ingrediënten voor vier personen:
♥ 400 gram gekookte sushirijst
♥ 1 blok tofu
♥ 1 komkommer
♥ bakje bieslook
♥ sojasaus
♥ zonnebloemolie
♥ 4 nori-vellen

Hoe maak je het?
1. Druk het vocht uit de tofu, snijd het blok in reepjes en marineer de reepjes in een paar minuten in een marinade van sojasaus en zonnebloemolie. Bak dit kort op lekker hoog vuur en laat de tofu hierna afkoelen. 
2. Is de tofu volledig afgekoeld? Dan kan je de komkommer in repen gaan snijden en de bieslook in rolletjes. 
3. Pak een nori-vel erbij en bedek deze met wat afgekoelde rijst. Leg nu in het midden van het vel een reep komkommer, een aantal tofureepjes en een wat bieslook. Oprollen en serveren met sojasaus. Héérlijk.

Vegetarische sushi recepten: tofureepjes, komkommer en bieslook

Vegetarische sushi recepten: maki met tempura-banaan 

Ingrediënten voor vier personen:
♥ 400 gram gekookte sushirijst 
♥ 4 bananen
♥ 3 eieren
♥ 350 milliliter water
♥ 225 gram patentbloem
♥ 50 gram maïzena
♥ 1½ theelepel zout
♥ panko breadcrumbs
♥ chocoladesaus

Hoe maak je het?
1. Start met het maken van het tempura beslag. Dit doe je als volgt: splits de eieren en klop hierna de eidooiers los met 350 milliliter water. Zeef nu de bloem, maïzena, zout en wat peper in een kom. Terwijl je de eieren blijft kloppen, giet je het bloemmengsel eraan toe. Roer dit tot een glad beslag, zonder klontjes. Klopt hierna eiwitten met een mixer stijf en schep dit rustig door het beslag. Jouw tempura beslag is klaar om gebruikt te worden.
2. Nu ga je de banaan knapperig maken. Haal de afgepelde bananen eerst door het Tempura beslag en daarna door de Panko breadcrumbs. Bak de bananen hierna in hete olie tot ze krokant en goudbruin zijn. 
3. Als de bananen helemaal afgekoeld zijn kan je gaan vullen. Leg het nori-vel met de glimmende kant naar beneden op het bamboematje en bedek dit met rijst. Leg de banaan zo 'recht' mogelijk in het midden van het nori-vel neer. Is-ie erg krom? Snijd de banaan dan even door en herschik 'm. 
4. Rollen maar! Snijd hierna in plakken en serveer met chocoladesaus. Dat wordt smullen.

Vegetarische sushi recepten: tempura-banaan

Wil je nog meer vegetarische recepten? Hier vind je makkelijk vegetarische recepten die binnen 20 minuten op tafel staan.

Bron: ah.nl, dehippevegetarier.nl, wifemamafoodie.com, ikbenirisniet.nl, loveandlemons.com | Beeld: iStock