Travel

Waarom het altijd zo verschrikkelijk koud is in het vliegtuig

Elke keer als je in het vliegtuig zit en een paar uur doorbrengt in de lucht is het weer ijskoud. Jij pakt je van te voren altijd goed in en alsnog zit jij daar met rillingen over je hele lichaam. Niet gek, dat we soms verkouden het vliegtuig uitstappen. Maar waar die koud eigenlijk vandaan? Lees snel verder, want wij hebben het antwoord voor je.

Waarom het zo koud is in het vliegtuig

Of je nou afreist naar de sneeuw of een tropisch eiland, in het vliegtuig dragen we maar al te graag warme kleding. Brrrr, wat is het toch altijd koud in het vliegtuig. De luchtvaartmaatschappijen doen het toch echt niet express? Nope. Het blijkt namelijk een belangrijke medische reden te hebben waarom vliegtuigen altijd een lage temperatuur hebben tijdens het vliegen.

Uit het onderzoek van American Society for Testing and Materials blijkt dat mensen sneller flauwvallen in het vliegtuig dan op de grond. Dit komt door een zuurstoftekort (dat heet hypoxie). Een medische aandoening die optreedt als iemand te weinig frisse lucht binnenkrijgt. Iets wat hypoxie kan veroorzaken is een overhitte cabine. Dat is dus de reden dat vliegtuigen onder gemiddeld temperatuur worden gehouden. Luchtvaartmaatschappijen kunnen dus geen rekening houden met alle voorkeuren van de passagiers. Dat wordt voortaan een paar dekentjes vragen aan de sterward(ess). Of lees snel verder voor wat tips over wat je het beste kunt dragen in het vliegtuig.

Vrouw truien hand

Kleding in het vliegtuig

Dan is de vraag natuurlijk wat je precies moet aantrekken om het niet koud te krijgen. Al helemaal als je een zonvakantie voor de boeg hebt, is een trui niet het eerste kledingstuk dat je inpakt voor je trip. Maar wees verstandig en bereid je dus toch goed voor.

Het handigst is om kleding aan te doen die je ook aan wil hebben als je het vliegtuig uitstapt. Ga je van een koud land naar een warm land? Voor jouw vlucht kan je dan het best een trui dragen met luchtige kleding eronder. Kies bijvoorbeeld voor een loszittende broek met daarop een warme sweater of vest, waar jij je shirtje onder hebt zitten. Laagjes is key. Zodat als je eindelijk aankomt op je bestemming je dit gelijk uit kan trekken. Tip voor de echte koukleumers: met vloerairco's in het vliegtuig is het handig om een extra paar dikke sokken mee te nemen. Extraatje: doe wel echt iets duns onder je trui aan, want het kan ook weleens voorkomen dat het heel warm wordt en dat is nou net wat jij ook niet wil ;-). 

Nice to know: Dit is waarom het raamluikje van het vliegtuig altijd open moet tijdens het opstijgen en landen.

Bron: ASTM.org, TravelandLeisure.com | Beeld: iStock

LOVE dit artikel
0 meiden hebben deze blog geloved