Dit is waarom het raamluikje van het vliegtuig altijd open moet tijdens het opstijgen en landen

News door Rochell

Vliegen: de één houdt ervan, terwijl de ander al rillingen krijgt bij het idee. Ondanks dat stapt toch bijna iedereen weleens in het vliegtuig om een ander land te kunnen bezoeken. Als jij ooit hebt gevlogen, is het je misschien wel eens opgevallen dat alle luiken van de vliegtuigramen tijdens het opstijgen en het landen omhoog moeten. Het moet, dus jij volgt de instructies netjes op, maar waarom is dit eigenlijk zo belangrijk?

Als je denkt dat de ramen open moeten voor het mooie uitzicht, dan heb je het mis. Het openen van de raamluiken heeft hier namelijk helemaal niets mee te maken. Het heeft juist alles te maken met veiligheid. Mocht er iets gebeuren tijdens het opstijgen of het landen dan zijn je ogen gewend aan het felle daglicht of de duisternis. Je bent daardoor een stuk sneller in staat om te reageren wanneer er iets gebeurt. Wellicht wist je dit al, maar dat is niet de enige reden.

vliegtuig vakantie vliegen

Mocht er iets fout gaan, dan kan de bemanning van het vliegtuig in één oogopslag zien of er iets mis is met de vleugels of de motoren van het vliegtuig. Dat gaat veel sneller dan wanneer de luiken nog omhoog moeten worden geklapt. Ook is de meest veilige evacuatieroute beter te vinden én kan de brandweer vanuit buiten beter zien waar brand of rook vandaan komt. Dus, mocht je binnenkort gaan vliegen: help de stewardessen een handje en schuif de luiken alvast netjes omhoog ;-).

Bron: Schiphol | Beeld: iStock