Health

Waarom je beter een hamburger in plaats van een salade kunt eten als je ziek bent

Ga jij gelijk langs de winkel voor sinaasappels als je een verkoudheid aan voelt komen of eet jij enkel groenten als je je koortsig voelt? Stop hiermee! Professor Elisabeth de Waele van de Vrije Universiteit Brussel vertelt namelijk dat het eten van fastfood als je ziek bent soms beter is dan een salade met tomaat. Huh, wat? Lees snel verder om erachter te komen hoe dat zit.

Anders eten dan normaal

Malnutritie is een vorm van ondervoeding die op kan treden tijdens ziekte. Bij malnutritie krijg je wel degelijk voeding binnen, maar lukt het je maagdarmsysteem, tijdelijk of langdurig, niet om die voeding op te nemen in het lichaam. De voedings- en lichaamstoestand die je daardoor krijgt is malnutritie. De tekorten die je opbouwt, kan je verhelpen door iets te eten wat normaal niet zo gezond is. Professor Elisabeth de Waele van de Vrije Universiteit Brussel: "Bij ziekte treedt vaak koorts op, of zijn er ontstekingen, waardoor de stofwisseling verandert. Als je ziek bent, is het daarom belangrijk om anders te eten dan normaal." Griepje voorkomen? Lees hier hoe.

Hamburger als je ziek bent

Je hebt meer voedingsstoffen nodig als je ziek bent

Malnutritie kan dus optreden als je ziek bent, dit komt omdat je lichaam dan tekorten opbouwt. Deze tekorten ontstaan enerzijds omdat je lichaam niet alles opneemt als je ziek bent en anderzijds omdat je als je ziek bent meer voedingsstoffen nodig hebt dan normaal. De Waele: "Als je gezond bent, heb je per dag gemiddeld zo'n 20 à 25 kilocalorieën per kilo lichaamsgewicht nodig. Wanneer je ziek bent, stijgt dat naar 30 kilocalorieën of 1,3 à 1,5 gram eiwit per kilogram lichaamsgewicht per dag. Voor iemand die 66 kilo weegt, komt dat neer op 86 gram eiwitten per dag." Om de benodigde vetten, eiwitten en suikers toch binnen te krijgen, is het makkelijker om iets te eten wat normaalgesproken ongezond is. Een hamburger bijvoorbeeld. Let wel op: dit geldt alleen voor acute ziekte tijdens een korte periode. Een verkoudheid is dus een prima excuus om even langs de McDonald's te rijden. 

Eet in kleine porties

Je kan als je een griepje te pakken hebt dus beter gaan voor een vette hap dan voor een gezonde salade. Of je hier met je zieke hoofd en pijnlijke buik ook zin in hebt, is weer de volgende vraag. Uit het verhaal van De Waele is in ieder geval wel duidelijk geworden dat je lichaam tijdens ziekte veel voedingsstoffen nodig heeft. Vind je het lastig om zoveel te eten als je ziek bent? Men zegt dat eten in kleine beetjes al erg kan helpen. Beterschap én eet smakelijk natuurlijk!

 Bron: ad.nl, Universiteit van Brussel | Beeld: iStock

LOVE dit artikel
0 meiden hebben deze blog geloved