Health

Ben jij vaak moe? Dat is in deze tijd van het jaar hartstikke normaal

We kennen het allemaal wel: de vele momenten dat we inkakken, omdat we zo ontzettend moe zijn. Vooral met rond deze tijd van het jaar, zijn er veel mensen met deze klachten. Mensen spreken dan van een soort winterdip. Je bent dus zeker niet de enige die er last van heeft. Lees snel verder waarom moe zijn rond deze tijd hartstikke normaal is. 

Heel veel bacteriën

Zit je in de bus, zie je weer iemand voor je ontzettend veel hoesten en snotteren. Vooral in de wintermaanden, is verkoudheid onvermijdelijk. Alle bacteriën vermenigvuldigen en raak je hoogstwaarschijnlijk aan terwijl jij aan het reizen bent. Je raakt allerlei objecten aan die vol zitten met bacteriën, maar ze kunnen ook rondvliegen doordat iemand heeft geniest. Dat is eigenlijk wat jij wilde voorkomen, maar toch moet je het openbaar vervoer nemen om ergens te komen, helaas.

Vrouw in bus

Donker en licht 

Ugh, hallo donkere avonden... Met dit weer doen we niks liever dan binnen zitten met een kleedje op de bank. Het wordt al vroeg donker en daardoor gaan we 's middags sneller naar binnen. Hoewel we in de zomer juist met z'n allen het liefst buiten zijn. Ook het werken of naar school gaan maakt het er niet beter op in de wintertijd. Je gaat in het donker weg en komt in het donker thuis. Het is dus niet zo gek dat jij je zo moe voelt. 

Wintertijd

De wintertijd is in de nacht van 26 oktober op 27 oktober ingegaan. Wij moeten natuurlijk wennen aan het idee dat de tijd verandert. De Europese Commissie is nog aan het twijfelen of ze de zomer- en wintertijd moeten afschaffen. Als we de zomertijd voor altijd zouden instellen, betekent het dat in de wintermaanden de zon om 10:00 uur 's ochtends pas opkomt... Maar 's avonds is het dan wél langer licht. 

Regen

We kennen ook wel het liedje: zachtjes tikt de regen op het zolderraam. Regen is namelijk fijn als je gaat slapen, want jij wordt niet natgeregend en zit lekker binnen met een veilig gevoel. Alleen als het overdag de hele dag regent, worden we wel een beetje chagrijnig. We willen leuke dingen in de buitenlucht kunnen doen en dat kan niet als het altijd regent. Je zult dus toch even moeten wachten totdat het zonnetje gaat schijnen. In de tussentijd kan jij wel genieten van een filmpje of een serie. 

Regen raam

Vitamine D

Dit is de grootste boosdoener. De warme zonnestralen zijn jammer genoeg bijna nergens te bekennen in de winter. We moeten het dus doen met veel regen, hagel en ook nog eens wind. We willen natuurlijk dat de zon af en toe eens doorkomt. De zon zorgt namelijk voor de zogenoemde vitamine D. Vitamine D maak je zelf aan doordat de zon op je schijnt. Te weinig vitamine D kan weer leiden tot oververmoeidheid of misschien uiteindelijk een winterdepressie. Toch maar een zonvakantie in de winter boeken?

Weet jij nog steeds niet wat de oorzaak is van je vermoeidheid? Luister in ieder geval altijd naar je lichaam. Ga desnoods even langs bij de huisarts. Hij of zij kan je voorzien van een goed advies.

Bron: Promovendum.nl, Gezondnu.nl | Beeld: iStock

LOVE dit artikel
0 meiden hebben deze blog geloved

Plaats als eerste een reactie

Je bent nog niet ingelogd.

of maak een nieuw account om een reactie te plaatsen.

Of login via Facebook