Food

8 originele gourmetrecepten voor tijdens de feestdagen

Yay. Nog maar heel even en de feestweek van december is begonnen. Hoogstwaarschijnlijk ga jij een van die dagen met de familie gourmetten. Heel gezellig natuurlijk, maar die gerechtjes kunnen we ondertussen wel dromen. Vlees met een sausje van Calvé, wat gegrilde groenten, een pannenkoekje met stroop en een stokbroodje met gesmolten kaas. Boring! Daarom heeft Girlscene wat originele gourmetgerechtjes bedacht. Zo wordt het nóg gezelliger aan de gourmettafel. Enjoy.

Gourmet recepten: Aardappelrösti

Voor de aardappelrösti maak je eerst beslag voor meerdere pannetjes. Schil drie grote aardappels en rasp deze fijn. Knijp het vocht uit de aardappels en voeg dan één gesnipperde ui, één ei, één eetlepel bloem, één eetlepel peterselie en wat peper en zout toe. Meng dit geheel erg goed door elkaar. Het beslag is af! Pak je pannetje erbij en vet deze goed in. Laat dit warm worden en schep er dan wat beslag in. Bak het goedje aan beide kanten goudbruin. Smullen!

Gourmet recepten: Gourmetpizzaatjes

Deze is speciaal voor alle pizza lovers: de gourmetpizzaatjes. Vet je gourmetpannetje in en bak hierin een stukje stokbrood in twee tot drie minuten krokant. Draai nu je broodje om en leg hier een plakje tomaat op. Snijd een minimozzarella in plakjes en verdeel deze over de tomaat. Laat weer twee tot drie minuten bakken, haal het hapje uit de pan en druppel er wat pesto op. Buon appetito.

Gourmet recepten: Groente-parmezaanpannenkoekjes

Dit receptje is vegetarisch en erg gezond. Begin met het maken van het ‘beslag’. Dit beslag is voor meerdere pannenkoekjes. Klop één ei, 100 gram bakmeel en 200 milliliter melk tot een glad beslag. Snijd nu 100 gram broccoli, een halve paprika en 75 gram wortel klein en schep dit samen met drie eetlepels Parmezaanse kaas en één theelepel oregano door het beslag. Een paar draaien aan de pepermolen en het beslag is af. Pak je pannetje erbij en verhit hier wat olie in. Schep een eetlepel beslag in jouw pannetje en bak het pannenkoekje in twee tot drie minuten per kant goudbruin. Dat wordt smullen.

Gourmet recepten: Mini-hamburgertjes met guacamole

Voor dit recept heb je kleine bolletjes nodig. Goed nieuws: je hoeft ze gelukkig niet zelf te bakken, de bolletjes zijn gewoon te koop bij bekende supermarkten. Chill. Bak het broodje af en snijdt deze open. Vet een pannetje in en verhit deze. Leg hier een halve hamburger in en bak deze in vier tot vijf minuten bruin. De laatste twee minuten gooi je er een fijngesneden sjalot en wat halve cherrytomaatjes bij. Pak het broodje en smeer de snijkant in met guacamole. Leg hier de hamburger, sjalot en tomaatjes op. Bovenkantje erop en jouw minihamburger is ready to eat.

Lees ook: Handig: 24Kitchen lanceert anti-gourmetgeur spray

Gourmet recepten: Minitortilla met kip, maïs en salsa

Verhit olie in een gourmetpannetje en bak hierin een mini-kiplapje gaar. Deze mini-kiplapjes vind je in het kerstassortiment van bekende supermarkt. Een stukje kipfilet is echter ook prima. Besmeer een mini-tortilla met salsa en beleg deze met sla en maïs. Snijd de warme kiplapjes klein en verdeel deze over de tortilla. Even oprollen en jouw tortilla is af.

Gourmet recepten: Pittige kipfilet met mango

Een oosterse invloed aan de gourmettafel: de pittige kipfilet met mango. Snijd 50 gram kipfilet in dunne reepjes en doe dit in een kom. Pak een andere kom en doe hier kleine stukjes mango, ringetjes van een bosui, geraspte gember en wat fijngesneden koriander in. Verhit nu een pannetje met olie en bak hierin de kipfilet. Is de kip aan de buitenkant niet meer roze? Schep dan wat mangomengsel in het bakje met kipfilet en laat dit nog vier minuten bakken. Giet nu wat kokosmelk, ongeveer 25 milliliter, in het pannetje en laat dit inkoken. Een beetje peper en zout en jij kan smullen van je oosterse gerechtje.

Gourmet recepten: Tex-Mex pannetje

Snijd een tomaat en een paprika in kleine blokjes en een pepertje in ringetjes. Giet een blik bonenmix met maïs af en spoel deze bonen nog eens af. Schep alle ingrediënten door elkaar heen en meng het met wat komijnpoeder. Pak je gourmetpannetje erbij en bedek de bodem met nacho chips gevolgd door wat bonenmengsel. Even strooien met geraspte kaas en bakken maar. Jouw Tex-Mex is af als de kaas helemaal gesmolten is. Haal de pan van het vuur en schep nog wat crème fraise op het Mexicaanse hapje.

Wil jij nog een Mexicaans gourmetgerecht? Hier vind je het recept voor gourmetnachos.

Gourmet recepten: Varkenshaas yakitori

Verhit wat olie in je pannetje en roerbak hierin wat Chinese groenten. Doe dit vijf minuten en leg de groenten dan op een bord en dek af zodat het warm blijft. Snijd nu de varkenshaas in stukjes en bak deze in ongeveer negen minuten goudbruin op de plaat. Leg de groenten op je bord, schep hier de varkenshaas op en schenk er wat hoisinsaus overheen. Wat sesamzaadjes en je bent klaar.

Gourmet recepten: Zalm in limoen-roomsaus

Pak een limoentje, rasp wat van de schil en pers de vrucht uit. Snijd de zalmfilet in blokjes en leg deze in een kom. Nu ga je de zalm marineren. Doe de limoenrasp, één eetlepel limoensap, wat zout en gemalen chilipepers bij de zalm en laat dit 15 minuten in de koelkast staan. Ondertussen kan je 200 milliliter kookroom met wat twee lepels bieslook mengen en dit in de koelkast zetten. Vet je pannetje in en verhit deze. Schroei je stukje zalm dicht en schenk hier een scheut kookroom bij. Dit geheel laat je drie minuten sudderen tot de zalm gaar is. Eet smakelijk. 

Bron: 24kitchen.nl, ah.nl, jumbo.nl, keukenliefde.nl | Beeld: iStock

Must reads 👀