Lifestyle

Science says: single zijn is hartstikke goed voor je gezondheid

single-zijn-goed-voor-gezondheid

"All the single ladies, put your hands up!" Single zijn blijkt anno 2024 enorm trendy. Millennials hebben namelijk helemaal geen behoefte om zich te settelen en willen zich nog lang niet binden aan verplichtingen. Dit toont onderzoek van Pew Research Centre en Happify aan. Dit onderzoek bewijst ook dat het vrijgezellenleven hartstikke goed voor je gezondheid is. Benieuwd waarom? Lees dan snel door. 

Geluksgevoel van singles wordt geboost

De ‘eenzame single’, die kennen we in deze tijd niet meer. In het onderzoek komt namelijk naar voren dat vrijgezel zijn enorm veel persoonlijke voordelen heeft. Singles hebben juist alle tijd om aan zichzelf te werken en focussen zich op hun persoonlijke ontwikkeling, (school)carrière en het maken en onderhouden van vriendschappen. Dit onderhouden van vriendschappen is blijkbaar heel goed voor je gezondheid. Heb jij geen relatie? Dan is de kans groot dat je veel vaker contact hebt met je vrienden en familie dan iemand met een lover. Omdat je jouw vrienden en familie tijdens dit contact helpt met verschillende zaken wordt de beloningsreactie in je hersenen geactiveerd. Hierdoor krijgt jouw geluksgevoel een boost en dat is supergoed voor je gezondheid. Uit een artikel van wetenschapsblad New Scientist blijkt namelijk: hoe gelukkiger je bent, hoe lager jouw cortisolniveau is. Dit is top, want een hoog cortisolgehalte wordt gelinkt aan een te hoge bloeddruk en suikerziekte. Dat wil je niet! Ook het eiwit fibrinogeen in je bloed verminderd bij gelukkige mensen, hierdoor heb je minder kans op een hartinfarct. Wow, dat single zijn is dus echt heel erg goed voor je.

Overdosis self-love is reden voor de vele single millennials

Jean Twenge heeft het boek Generation Me geschreven en verklaart hierin waarom er zoveel millennials liever single blijven. Het heeft alles te maken met self-love: deze generatie is vanaf jongs af aan geleerd dat je van jezelf moet houden, moet doen waar je gelukkig van wordt en mag zijn wie je wil zijn. Hierdoor is het mogelijk dat millennials moeite hebben om zich te hechten aan iemand anders. Single zijn is dus helemaal niet erg, welnee, het is zelfs goed voor je gezondheid. Heb je gelijk een antwoord op de vraag die je als single elke keer weer moet horen: “Zeg, waarom is zo’n leuke meid als jij nog single?”

Beeld: instagram @sabinasarkka