Lifestyle

Deze etenswaren zorgen ervoor dat jij de slaap niet kunt vatten

Het maakt niet uit hoe laat jij naar bed gaat. Als je eenmaal in bed ligt, dan lig je nog steeds úren wakker. Inmiddels weet je je echt geen raad meer… Waarom val je niet in slaap?! Dat je niet vlak voor je naar bed gaat op je telefoonscherm moet kijken wist je waarschijnlijk al. Maar wist je ook dat je eetgedrag invloed kan hebben op je nachtrust? Deze 7 etenswaren zorgen ervoor dat jij de slaap maar niet kunt vatten.

1. Pittig eten
Als jij van spicy food houdt, dan kan dat weleens de reden zijn dat jij ‘s avonds niet in slaap kunt vallen. Scherp gekruid eten kan brandend maagzuur veroorzaken en daarnaast kun je ook last krijgen van je spijsvertering. Op het moment dat je gaat liggen wordt dit alleen maar erger. Als je dan toch graag pittig wil eten, probeer dit dan niet in de avond te doen en geef je lichaam de tijd om het eten te verteren.

2. Alcohol
Een glaasje wijn drinken in de avond vinden veel mensen heerlijk. Hoewel alcohol er bij sommige mensen voor kan zorgen dat ze makkelijker in slaap vallen, werkt dit bij anderen juist averechts. Bij die mensen zorgt alcohol er juist voor dat ze langer wakker blijven.

3. Koffie
Je hebt het vast weleens gehoord: cafeïne zorgt ervoor dat je wakker blijft. Veel mensen hebben dan ook last van slaapproblemen omdat ze in de avond standaard een kopje koffie drinken. Als jij niet goed tegen cafeïne kunt, zorg er dan voor dat je zes uur voordat je gaat slapen geen koffie meer drinkt. Misschien is een kopje thee zonder cafeïne een optie?
4. Donkere chocolade
Dat koffie cafeïne bevat weten we allemaal wel, maar wist je dat er ook cafeïne in chocolade zit? Chocolade is iets wat veel mensen in de avond eten, om lekker te kunnen snacken. Donkere chocolade is een gezondere keuze dan melk- of witte chocolade, maar slaap je slecht? Probeer de verleiding dan tóch liever te weerstaan.

5. Tomaten
Tomaten zitten vaak in avondeten verwerkt, dus dikke kans dat jij dit regelmatig eet. In tomaten zit tyramine verwerkt. Dit is een stofje dat de afgifte van noradrenaline activeert, waardoor jij je opgewekt gaat voelen. Je hersenactiviteit wordt hier namelijk mee verhoogt, dus je bent een stuk actiever. Geen aanrader voor het slapen dus. Eet daarom het liefst ook zes uur voordat je gaat slapen.

6. Pizza
Pizza, waar bestaat dat uit? Nou, onder andere dus uit tomaten en kruiden. Zoals we hierboven al beschreven zijn zowel tomaten als pittige kruiden geen goed idee voor het slapen gaan. Als jij het heerlijk vindt om in de avond een pizza te eten, dan weet je dus waarom slapen zo moeizaam gaat.

7. Suikers: frisdrank, snoep
Alles wat suiker bevat houdt jou uit je slaap. Onder andere frisdrank zit vol suikers en ‘lege’ calorieën: je wordt er niet vol van. Als je na het eten of drinken van iets met veel suikers naar bed gaat, dan vertraagt je spijsvertering. Daarnaast zit er ook nog eens cafeïne in frisdank, wat het dus dubbel zo slecht maakt.

Bron: realsimple | Beeld: iStock