Lifestyle

Verwachtingen van jezelf als student op kamers (die je niet waarmaakt)

Ja hoor, de tijd is daar: jij gaat je oude, vertrouwde nest verlaten en op kamers. Je bent nu he-le-maal afhankelijk van jezelf. Jij zorgt ervoor dat er eten op tafel staat, jij zorgt voor ontbijt in huis en daarnaast komen er nog veel meer klusjes bij. Hoewel jij met de beste voornemens begint aan je avontuur op kamers, blijkt al snel dat je je eigen verwachtingen niet helemaal waarmaakt… Want zeg nou eens eerlijk: hoe vaak heb jij je kamer de afgelopen maand schoongemaakt?

1. Nieuwe recepten koken uit kookboeken
Als jij uit huis bent, dan ga je bijna iedere avond de keukenprinses uithangen. Je gaat gerechten maken die nóg lekkerder zijn dan hoe ze thuis worden gemaakt. Hoewel dit heel leuk klinkt, blijkt het in de werkelijkheid toch anders. Of je hebt geen tijd om nieuwe recepten uit te proberen, of je hebt er geen geld voor. En die kant-en-klare pizza, die is toch ook wel heel erg lekker hé?

2. Direct de afwas doen
Bah, al die studentenhuizen waarin afwas zich dagenlang opstapelt: smerig vind je het. Als jij op jezelf woont, dan gaat dat zeker niet gebeuren. Tot je het druk hebt of écht even geen zin hebt om de afwas te doen. Dat ene bordje was je morgen wel extra af. Hallo uitstelgedrag en hallo vies aanrecht! Pas wanneer er echt geen plaats meer is besluit jij je troep op te ruimen.

3. Gezond eten
Geen koek of snoep in huis, vanaf nu eet jij alleen nog maar zoveel mogelijk gezond eten. Alles wat jij in huis haalt wordt tenslotte door jezelf opgegeten, dus het is verstandig om die zakken chips achterwege te laten. Maar helaas, binnen de kortste keren geef je toe en verdwijnt je hand onderin een zak chips. Je mag jezelf best eens verwennen!
4. Geen eten laten bezorgen
Iedere avond wil jij voor jezelf gaan koken en daarnaast is het de bedoeling dat je zo min mogelijk eten bestelt. Weet je wel hoe duur dat is, eten laten bezorgen? De eerste tijd heb je het volgehouden, maar op een gegeven moment zag die aanbieding van thuisbezorgd er wel heel erg aantrekkelijk uit. *Ding, dong*…. Oeps!

5. Lunch voorbereiden voor school
Het is klaar met geld uitgeven in de kantine, want dat geld kun je nu veel beter gebruiken. Wat dacht je van boodschappen bijvoorbeeld? Of veel duurder nog: huur? Het idee is daarom om iedere dag je eigen lunch mee te nemen naar school. Scheelt weer in de portemonnee! Maar wacht, zei iemand daar nou dat er vandaag panini’s te koop zijn?

6. Vaak genoeg schoonmaken
Iedere week wil jij op vaste dagen en tijden schoonmaken. Jouw eigen plekje moet er spic en span uit zien. Als jij op je vaste schoonmaak-moment naar je kamer kijkt vind je eigenlijk dat het er nog best schoon uitziet. Nou ja, dan ga je er volgende week maar extra goed met de stofzuiger door.

7. Fietsen in plaats van het ov
Een van je goede voornemens is vaker de fiets pakken in plaats van altijd voor het openbaar vervoer te kiezen. Het is gezonder om te fietsen en daarnaast is het ook goed voor je om af en toe in de buitenlucht te zijn. Maar ja, waarom fietsen als je gratis mag reizen? En zeker tijdens een regenbui… Je bent toch gek, als je dan op de fietst stapt? Die gratis ov-kaart zorgt er dan toch wel weer voor dat je zonder pardon in de bus stapt. 

8. Niet stappen tijdens een schoolweek
De meeste studenten zijn niet vies van feestjes en zijn dan ook geregeld in de stad te vinden. Zaterdag vind jij prima, maar die feestjes doordeweeks ga jij toch echt overslaan. Jij hebt echt geen zin om de volgende ochtend brak in de les te zitten… Maar wacht, iedereen gaat deze donderdagavond uit?! Dan kun jij echt niet thuisblijven… Je bent nou eenmaal een student ;-).

Beeld: iStock