Fashion

8 tips om duurzaam te shoppen

We houden van mooie kleding, maar ook van de aarde. Daarom is het belangrijk doet we goed met beide omgaan. Toch is dit best moeilijk, modetrends wisselen supersnel en de verleiding om die nieuwe collecties te kopen is enorm groot. Helaas is dit enorm slecht voor mens en milieu, deze zogenaamde fast fashion-industrie zorgt namelijk voor veel verspilling, bergen afval en oneerlijke productie. Daar willen we natuurlijk niet aan mee werken. Speciaal daarom heeft Milieu Centraal de Love Your Clothes-tips bedacht. Je leest ze hieronder. 

Met deze Love Your Clothes-tips help je het milieu enorm. De tips zijn samen te vatten in drie eisen: koop bewust, volg niet alle modetrends en doe geen impulsaankopen. Goed bezig!

1. Ga voor basics
Een tijdloos design is een must, ga daarom voor basics. Die zijn namelijk altijd goed en kunnen meerdere seizoenen mee. Hierdoor hoef je dus niet elke nieuwe trend te volgen, aan jouw basics heb je genoeg.

2. Koop tweedehands kleding
Wil je iets anders dan basics, maar wel duurzaam? Bezoek dan een toffe vintage winkel en sla je slag. Een kringloop is ook prima, zolang jouw kleding maar tweedehands is. Het item is dan al een keer gemaakt en zorgt dus niet voor extra vervuiling en verspilling. Heel goed dus.

3. Draag duurzame materialen
Ga opzoek naar kleding dat gemaakt is van duurzame materialen. Gerecyclede stoffen doen het milieu een groot plezier. Zo loop je toch wat fijner in die mooie trui.

Streetstyle groen

4. Bezoek een stylist
Om miskopen te voorkomen kan je de hulp inschakelen van een stylist. Deze stylist geeft jou stijladvies zodat je de volgende keer sowieso iets shopt wat je langer leuk gaat vinden. Zo kan je een paar killeritems kopen en deze lange tijd dragen, bye bye fast fashion-industrie.

5. Accessoires zijn the key
Als jij echt eens per maand móét shoppen dan zijn accessoires de oplossing. Accessoires maken namelijk de outfit. Zo kan je klassieke items combineren met de nieuwste accessoires voor een totaal nieuwe look. Yay.

6. Kleding lenen of huren
Heb jij een bijzondere gelegenheid waar je speciale kleding voor nodig hebt? Koop dit dan niet, maar ga langs bij een kledingverhuurzaak. Kost niet veel en je hebt er een hele dag plezier van. Ook een optie: organiseer een swap-party met je vriendinnen. Iedereen neemt kledingstukken mee die ze niet meer dragen en dan: ruilen maar!

7. Repareer en upcycle
Jouw oude kleding kan je omtoveren naar gave nieuwe items. YouTube staat vol DIY-video's waarmee je jouw oude stukken heel gemakkelijk weer hip maakt. Wil je jouw kleding nog dragen in originele staat, maar zit er ergens een gaatje of een scheurtje? Even repareren en je bent weer ready to go

8. Ga opzoek naar keurmerken op labels
Toch opzoek naar een nieuw kledingstuk? Let dan voordat je het item afrekent op keurmerken in het label. Deze keurmerken zeggen veel over hoe en waarvan het kledingstuk is gemaakt. Zo weet je zeker dat jouw nieuwe kledingstuk geen schade heeft aangebracht aan het milieu. 

Bron: milieucentraal.nl | Beeld: Getty images

LOVE dit artikel
0 meiden hebben deze blog geloved

Plaats als eerste een reactie

Je bent nog niet ingelogd.

of maak een nieuw account om een reactie te plaatsen.

Of login via Facebook