Lifestyle

Ben ik zwanger? Zo kom je erachter of je zwanger bent

Je bent al een tijdje samen met je vriend en jullie hebben regelmatig seks. Seks is de normaalste zaak van de wereld, maar het is wel belangrijk dat jullie voorzichtig zijn. Als zwanger worden voor jou niet op de planning staat, dan kun je je op meerdere manieren beschermen. Maar hoewel je je beschermt blijft er toch nog altijd die onzekerheid en blijf je je afvragen: ben ik zwanger?

Ben ik zwanger?

Op een gegeven moment kom je op een punt in je leven waarin seks een belangrijke rol gaat spelen.Veel meiden die seksueel actief zijn bang om zwanger te worden. En als ze dan seks hebben gehad vragen ze zich af: ben ik zwanger?

Voorkom een zwangerschap met anticonceptie

Veel vrouwen gebruiken anticonceptie om niet zwanger te worden. Over het algemeen werkt anticonceptie goed, maar toch is ook anticonceptie niet 100% betrouwbaar. De meest veilige manier om seks te hebben is daarom 'dubble dutch': anticonceptiepil en een condoom. Er zijn veel verschillende soorten anticonceptie. De meest voorkomende anticonceptiemiddelen zijn het condoom, de pil, het spiraaltje, de prikpil de nuvaring en de morning-after pil. Zoek voor jezelf uit welke soort anticonceptie het beste bij jou past.

Deze symptomen wijzen erop dat je misschien zwanger bent

Niet iedereen heeft evenveel last van zwangerschapssymptomen, maar over het algemeen zijn er wel een aantal bekende symptomen die kunnen wijzen op een zwangerschap. Wel is het zo dat deze symptomen ook een andere betekenis kunnen hebben.

Dit zijn de veelvoorkomende symptomen bij zwangerschap:

  • Niet ongesteld worden
  • Pijnlijke borsten
  • Misselijkheid
  • Hoofdpijn
  • Emotionele buien / moodswings
  • Vermoeidheid
  • Duizeligheid
  • Vaker plassen
  • Je ruikt meer

Ben ik zwanger? Doe een zwangerschapstest

De beste manier om erachter te komen of je zwanger bent is natuurlijk doormiddel van een zwangerschapstest. Er zijn veel verschillende zwangerschapstesten te koop bij de drogisterij, apotheek en vaak zelfs bij de supermarkt. Lees de gebruiksaanwijzing goed door en check hierna of je zwanger bent. Doe de test wel pas als je minimaal één dag overtijd bent, want anders is de test niet betrouwbaar.

Ik ben zwanger, wat nu?

Als je de zwangerschapstest afgenomen hebt dan heb je binnen een minuut duidelijk of je zwanger bent of niet. Als je niet zwanger bent is er niets aan de hand en hoef je je niet meer te stressen. Mocht nou uit de test blijken dat jij wel zwanger bent, dan moet je in eerste instantie proberen om rustig te blijven. Geef jezelf de tijd om na te denken over wat je wilt. Heb je de mogelijkheid en de middelen om een kind op te voeden? Kies je voor adoptie of is het voor jou misschien de beste keuze om abortus te plegen? Het is een lastige beslissing die je moet maken. Praat er daarom over met iemand die je vertrouwt. In dit artikel vertellen wij je hoe jij je ouders kunt vertellen dat je zwanger bent.

Mocht je de uitslag van de zwangerschapstest niet vertrouwen, dan kun je nog een test doen en/of er voor kiezen om contact op te nemen met je huisarts.

Bron: oudersvannu | Beeld: iStock

LOVE dit artikel
0 meiden hebben deze blog geloved