Lifestyle

Zo kom je snel van je verkoudheid af

We hebben allemaal weleens last van een verkoudheid. Het kan soms zo lang duren. We proberen er van alles aan te doen, maar meestal zetten we toch door en gaan we gewoon hup, naar ons werk of school toe.  Maar wat kan je nou het beste doen tegen een verkoudheid als je het al hebt? Wij hebben de beste tips om er sneller van af te komen voor je op een rijtje gezet. 

Wat is een verkoudheid?

Een verkoudheid ontstaat door een virus. Een virus kan je al krijgen door bijvoorbeeld in de tram, trein of bus te zitten, maar natuurlijk ook op je werk of op school. Het kan vooral voorkomen wanneer je in slecht geventileerde ruimtes bent, waarbij mensen dicht op elkaar zitten. Verkoudheid kan worden overgegeven via een handdruk. Degene die al verkouden is geeft je een hand, waarmee hij of zij van te voren aan zijn neus of mond heeft gezeten, bah!

De beste tips tegen een verkoudheid

1. Denk aan anderen 
Gebruik een papieren zakdoekje bij het niezen of nies in je elleboog. Was je handen regelmatig, gooi het zakdoekje weg na gebruik. Klinkt allemaal logisch, maar toch willen we er af en toe niet naar luisteren. Wil je het thuis ook schoon houden? Maak alles wat je aanraakt goed schoon zoals de deurklinken en kranen. 

2. Vermijd irritatie van de slijmvliezen
Rook je? Don’t! Roken wordt dus afgeraden, want daardoor kunnen de verkoudheidsklachten langer blijven bestaan. Het staan in sigarettenrook is trouwens ook niet aan te bevelen. Stoppen met roken is natuurlijk de beste optie.

3. Stomen
Stomen kan je verstopte neus verminderen, maar het herstelt de klachten van de verkoudheid niet. Je kan boven een hete kom gaan hangen of in een gesloten ruimte het stoom inademen. Probeer het stomen drie keer per dag te doen en doe het een kwartier lang. Good to know: stoom nooit warmer dan 60 graden en doe geen menthol of zout in het stomende water, dit schijnt niet te werken en irriteert juist je verstopte neus. 

4. Neusdruppels 
Neusspray helpt je neus om weer een beetje te kunnen ademen. Je kan de neusspray kopen bij de apotheek of drogist. Er bestaan ook neusdruppels die xylometazoline bevat. De neusspray zal je tijdelijk helpen, maar uiteindelijk is het alleen maar slecht voor je slijmvliezen. Je mag de spray niet langer gebruiken dan zeven dagen en het mag drie keer per dag gebruikt worden. Ben je niet zo van de neusspray? Leg dan een ui naast je bed neer. 

5. Frisse lucht en ventilatie
Zorg voor voldoende frisse lucht en ventilatie. Je verkoudheidsklachten worden erger bij warme en droge lucht. De vochtige lucht zorgt voor de irritatie van je slijmvliezen. Maar maak geen gebruik van een airco, al hoewel je dit niet zo snel aan zal zetten met dit winterseizoen, brrr. Naar buiten gaan en even een ommetje maken doet ook wonderen. 

6. Slaap veel
Je lichaam heeft slaap nodig om te herstellen. Slaap minstens acht uur per dag om je energie er weer bovenop te krijgen. 

7. Drinken
Veel thee drinken is voordelig als je last hebt van keelpijn. Zo wordt je keel gelijk schoongespoeld. Lust je geen thee? Drink dan lauwwarm water. Ben je juist wel een theeliefhebber? Gember, citroen en honing zijn de nodige helpertjes die je in je thee kunt doen.

Thee met citroen

8. Neem een lekkere warme douche
Niks is heerlijker dan een warme douche nemen. Zeker in deze koude wintertijd. Dit kun je vergelijken met het stomen. Je zit namelijk in een gesloten ruimte waar veel warme waterdamp is. Deze damp heeft een positief effect op je luchtwegen. Dat wordt lekker heet douchen!

9. Wees schoon
Voordat je naar bed gaat: maak je neus eventjes goed schoon. Dat zorgt voor minder bacteriën als je gaat slapen. Na een hele lange nacht liggen snotteren, is het misschien wel fris om een lekker schoon bedje in te kruipen.

Bron: Thuisarts.nl, gezondheidsnet.nl, dokterdokter.nl | Beeld: iStock