Lifestyle

Dit moet je doen voor een betere nachtrust

Een goede nachtrust is nodig om overdag te kunnen presteren. Helaas komt het toch vaak voor dat je uren ligt te draaien in bed en het eeuwen lijkt te duren voor je eindelijk slaapt. Super vervelend natuurlijk, al helemaal als je er weer vroeg uit moet. Gelukkig hebben wij dé tips voor een betere nachtrust. Benieuwd? Lees snel verder.

Uit onderzoek van Centers for Disease Control and Prevention blijkt dat de dingen die we voor het slapen gaan doen, van grote invloed zijn op onze nachtrust en morning mood. Benieuwd naar wat jij het beste kan doen of juist moet laten voor het slapen gaan? Onderstaande tips helpen jouw op weg naar een uitstekende nachtrust.

1. Schrijf leuke dingen op 
Reflecteer voor het slapen gaan jouw dag. Dit kan je doen aan de hand van vijf topics: het hoogtepunt van jouw dag, iemand die jou geholpen heeft, iemand die jij geholpen hebt, iets wat je geleerd hebt en iets waar je dankbaar voor bent. Als je dan toch bezig bent, schrijf dan gelijk één woord op dat jouw kracht geeft. Zeker weten dat jij een goede nachtrust tegemoet gaat.

2. Zet alle schermen uit
Houd de televisie uit je kamer en zet alle elektronische apparaten minimaal een uur voor je gaat slapen uit. Het blauwe licht van de apparaten zorgt er namelijk voor dat jouw lichaam niet kan wennen aan het donker buiten. Je lichaam heeft dan niet door dat het al bedtijd is en is dus niet in the mood om te gaan slapen. Zet daarom alle apparaten uit, zodat je kan wennen aan het donker. Lees in dat schermvrije uurtje een boek, smeer een maskertje op of neem een uitgebreide douche. Nog een leuke badjas nodig? Die vind je hier. Slaap lekker!

3. Geuren doen wonderen
Als je begint aan jouw schermvrije uurtje, steek dan gelijk een geurkaars aan in je kamer. Vind je een kaarsje te gevaarlijk? Het spuiten van lavendel is ook prima. Deze geuren geven je een gevoel van rust en ontspanning. Zo kruip je helemaal relaxt onder de dekens. Ohja, vergeet niet het kaarsje uit te blazen voor je in bed stapt!

4. Oefeningen
Voor een betere nachtrust kan je verschillende oefeningen doen. Deze helpen je om te ontspannen. De 4-7-8-oefening is een goed voorbeeld. Bij deze ademhalingsoefening leg jij je tong tegen de achterkant van je voortanden aan. Adem uit door je mond en maak een ‘whoosh‘-geluid, sluit hierna je mond en adem in via neus terwijl je tot vier telt. Houd je ademhaling voor zeven tellen vast, adem nu acht tellen uit door je mond terwijl je weer het ‘whoosh‘-geluid maakt. Helpt deze oefening niet? Op Google staan nog honderden andere oefeningen, ook wat actievere. Wedden dat er eentje voor jou tussen staat?

5. Bedenk je droom
Zet je oogmasker op en doe je oordopjes in, jouw kamer vult zich zo met stilte. Nu goed opletten: Focus op een onderwerp waarover je graag wil dromen. Door dit te doen activeer je jouw droom en groei je er langzaam in. Zo droom je niet alleen heerlijk, je begrijpt de droom ook beter. Waar ga jij over dromen? Zac Efron, schattige diertjes of vakantie? In ieder geval word jij de ochtend erna helemaal uitgerust wakker. 

Bron: cdc.gov, rivm.nl, zenzoekers.nl, realsimple.com | Beeld: iStock

Must reads 👀