Lifestyle

Extreem bang voor iets? Zo herken je een fobie

Ben jij bang in een bepaalde situatie of word je angstig in de buurt van bepaalde dieren? Je bent niet de enige. Het kan soms zo erg zijn dat het een fobie wordt. Heb jij een fobie? In dit artikel leggen wij uit wat dit is en hoe je een fobie kan herkennen. 

Wat is een fobie?

De meeste mensen denken dat een fobie al gelijk ontstaat wanneer je voor iets bang bent, maar dat is niet zo. Het belemmert je dagelijkse leven. Je werk en contact met mensen zijn dan meestal al beïnvloedbaar. Vaak begint een fobie ook op een jonge leeftijd. Een tandartsfobie ontstaat al als je twaalf jaar bent en een bloedfobie rond de negen jaar. Pas als je zes maanden last hebt van de symptomen, heb je een fobie. 

Bekende fobieën

Bekende fobieën zijn: spinnenfobie, onweerfobie, fobie voor injecties, bloedfobie en de tandartsfobie. Hoogtevrees en vliegangst zijn de meest voorkomende.

fobie symptomen

Symptomen fobie

De angst van een fobie kan zich uiten in de volgende symptomen: 
- Een droge mond 
- Braken en misselijkheid 
- Flauwvallen en duizeligheid 
- Controleverlies
- Hartkloppingen en overmatig zweten
- Hyperventileren 

De angst zorgt ervoor dat je een soort vermijdingsgedrag gaat vertonen. Je wilt het liefst uit de weg blijven van de situatie of het voorwerp. Dus ben je bang voor spinnen? Het liefst wil je er dan niets mee te maken hebben. No way dat jij dan te bekennen bent in dezelfde kamer. Het kan ook voorkomen dat je al een angst ontwikkelt voordat je überhaupt de situatie, voorwerp of het dier onder ogen komt. 

Wat doen tegen een fobie

Ben jij extreem bang voor iets en heb je misschien wel een fobie ontwikkeld? Lees dan dit artikel eens goed door. In vijf stappen helpen wij je om van je grootste angst af te komen. 

No shame
Werken deze tips niet? Vraag dan altijd om hulp, want je bent echt niet de enige. Eén op de tien mensen lijdt maar liefst een keer aan een fobie in zijn leven. Dus jij hoeft je nergens voor te schamen! Als het echt je dagelijkse leven beïnvloed is het wel tijd om een bezoekje te brengen aan de huisarts, hij of zij kan je doorverwijzen. Succes!

Beeld: iStock | Bron: Dokterdokter.nl, lentis.nl

LOVE dit artikel
0 meiden hebben deze blog geloved