Lifestyle

Dit is wat je juist wel en niet moet doen bij een onderhuidse puist

Puistjes die goed te zien zijn op je huid zijn vervelend. Maar onderhuidse puisten zijn soms nog véél erger. Je ziet ze dan wel minder goed, maar zo’n vervelende puist kan flink pijn doen. Vaak probeer je de onderhuidse puist uit te drukken, om te voorkomen dat de puist beter zichtbaar wordt. Maar of dat nou eigenlijk wel zo’n goed idee is? Dit is wat je juist wel en niet moet doen bij een onderhuidse puist.

Onderhuidse puist: wat is het?

Een onderhuidse puist doet meer pijn dan een gewone puist, omdat de ontsteking dieper in de huid zit en dus dichter bij de zenuwen ligt. Dit zorgt er ook nog eens voor dat een onderhuidse puist moeilijker te verwijderen is. Een onderhuidse puist is een ontsteking van het haarzakje, ontstaan door talg en dode huidcellen. Vaak zie je op de plek van de onderhuidse puist wel een bultje, maar wat je niet ziet is een gele kop. 

Onderhuidse puist: uitknijpen of niet?

Een onderhuidse puist moet vaak wel verwijderd worden, omdat deze veel minder snel uit zichzelf verdwijnt. Maar toch is het niet verstandig om zelf te beginnen aan het uitknijpen van de puist. Wanneer je dit doet kan het namelijk zo zijn dat je de puist niet volledig weghaalt, waardoor de ontsteking groter wordt. Ook veroorzaak je sneller littekens, en dat wil je natuurlijk niet. Maak liever een afspraak bij een specialist. Zij hebben vaker te maken met onderhuidse puisten en kunnen deze beter verwijderen. De kans op wondjes of littekens is dan ook veel kleiner.

Drink genoeg water: genoeg water drinken is belangrijk om je lichaam te hydrateren en afvalstoffen uit je lichaam af te voeren. Drink 1,5 tot 2 liter water per dag.

Slaap voldoende: tijdens je slaap krijgt je huid de kans om zich te herstellen. Slaap minimaal 7 en maximaal 9 uur per nacht.

Eet de juiste voeding: door goede voeding binnen te krijgen, bied je je lichaam de voedingsstoffen die het nodig heeft om je huid gezond te houden. Belangrijke vitamines voor je huid zijn vitamine A, C, D en E en omega 3-vetzuren. Bepekr teveel suikers en ongezonde vetten. Tip: zoek uit voor welke voeding je eventueel overgevoelig bent. Ook allergieën kunnen voor huidklachten zorgen.

Vermijd stress: stress zorgt ervoor dat je huid meer talg aanmaakt dan nodig, waardoor een (onderhuidse) puist sneller de kop op zal steken.

Goede gezichtsverzorging: blijf je gezichtshuid goed verzorgen met producten die passen bij jouw huidtype. Reinig en hydrateer je gezicht met producten zonder uitdrogende alcoholen en met voedende ingrediënten.

Onderhuidse puist: wat kun je wel zelf doen?

 

Als je echt pijn hebt, dan kun je deze proberen te verminderen door er een koud compres tegenaan te houden. Dit trekt de pijn een beetje weg. Om de onderhuidse puist juist sneller te laten rijpen, kun je beter een warm compres tegen de puist aanhouden. Deze versnelt het rijpingsproces. De warme en koude compressen kun je bij de apotheek kopen. Je kunt ook gewoon een (schone) handdoek pakken, en deze warm of koud maken. Houd deze dan ongeveer 10 minuten op de puist. Druk vooral niet te hard.

Hoe voorkom je een onderhuidse puist?

 

  1. Je huid goed reinigen is de basis. Zorg ervoor dat je al je make-up resten verwijderd voordat je naar bed gaat. Een make over-remover is dus noodzaak en ook is het fijn als je een goede scrub hebt om over je gezicht te wrijven. 
  2. Drink genoeg water: genoeg water drinken is belangrijk een onderhuidse puist te verkomen. Drink 1,5 tot 2 liter water per dag.
  3. Slaap voldoende: tijdens je slaap krijgt je huid de kans om zich te herstellen. Slaap minimaal 7 en maximaal 9 uur per nacht.
  4. Eet de juiste voeding: door goede voeding binnen te krijgen, bied je je lichaam de voedingsstoffen die het nodig heeft om je huid gezond te houden. Ook allergieën kunnen voor huidklachten zorgen.
  5. Vermijd stress, door spanning zal een (onderhuidse) puist sneller de kop op steken.