Health

De menstruatiecup: wat is het en hoe werkt het?

Wellicht heb je er al weleens van gehoord: de menstruatiecup. Misschien gebruiken vriendinnen het of overweeg je om er zelf een aan te schaffen. Het wordt steeds populairder en dat vinden wij niet gek: het is goedkoper dan maandverband en tampons en niet geheel onbelangrijk: beter voor het milieu. Hier lees je alles over de menstruatiecup.

Wat is de menstruatiecup?

De menstruatiecup is een milieuvriendelijk alternatief voor tampons of maandverband. Het ziet er uit als een soort beker of eierdop, maar dan met een steeltje eraan. Maar wees niet bang: het materiaal is van rubber of siliconen, dus het is heel erg soepel. De cup kan je tot wel twaalf uur lang laten zitten, dus nooit meer last van awkward situaties waarbij je bent doorlekt ;-). Daarnaast is het ook een stuk goedkoper dan tampons of maandverband, want het gaat zo'n vijf tot tien jaar mee. Hierdoor scheelt dit dus ook een hoop afval, en dit is ook weer goed voor het milieu. 

Verschillende (beauty)bloggers hebben de cup al geprobeerd, zoals Mascha Feoktistova van Beautygloss. Zij deelt haar ervaringen in het filmpje hieronder.

Menstruatiecup inbrengen

De cup breng je tijdens de menstruatie in de vagina, waardoor deze het bloed opvangt. Het is belangrijk dat je hygiënisch te werk gaat. Zorg dat je de cup voor het eerste gebruik in water kookt en was je handen voordat je hem inbrengt. Vervolgens moet je de cup vouwen, dit kan op verschillende manieren. Vouw bijvoorbeeld de twee randen naar elkaar toe. Houd de vouw goed vast en klap hem tijdens het inbrengen uit. Probeer hierbij in een ontspannen positie te zitten. 

Hoe maak je een menstruatiecup schoon?

Het schoonmaken van de menstruatiecup is heel belangrijk. Na het verwijderen van de cup kun je deze legen in de wc. Spoel dan de cup eerst om met koud water, zo voorkom je nare geurtjes en vieze vlekken in de cup. Was vervolgens de cup met lauwwarm water en een milde of natuurlijke zeep. Daarnaast kun je de cup 'uitkoken'. Je dompelt de cup zo'n vijf minuten in kokend water.

Waar koop je een menstruatiecup?

Je kunt de menstruatiecup online kopen, maar ook bij drogisterijen zoals Etos en Kruidvat. Sinds kort heeft Kruidvat zelfs eigen menstruatiecups gelanceerd. Deze zijn vanaf 14 oktober verkrijgbaar voor €14,95 bij alle Kruitvat filialen en online. 

Wil je nog wat extra informatie over de menstruatiecup? Lees het hier
 

Shop de menstruatiecup hieronder:

Menstruatiecup
Menstruatiecup | €31,83


Trouwens, wist je dat als we ongesteld zijn we meer zin in seks hebben? Dit artikel legt uit hoe dit komt. 

Bron: menstruatiecup-info.nl, www.menstruatiecup.nl | Beeld: iStock

LOVE dit artikel
0 meiden hebben deze blog geloved