Lifestyle

Ben jij van plan om je relatie te beëindigen? Stel jezelf dan eerst deze vragen

Inmiddels zijn jij en je lover al langer dan een jaar samen, en al die tijd verliep het rooskleuring. Helaas gaat het de laatste tijd wat minder en begin je stukje bij beetje meer aan jullie relatie te twijfelen. Is het dan misschien toch beter om er een punt achter te zetten? Een relatie beëindigen is een moeilijke beslissing. En juist daarom is het belangrijk dat je zeker weet dat je de juiste keuze maakt. Ben jij van plan om je relatie te beëindigen? Stel jezelf dan eerst de volgende vragen.

1. Waarom wil ik het uitmaken?
Probeer bij jezelf na te gaan wat de grootste verschillen zijn tussen het moment dat jullie bij elkaar kwamen en nu. Wat is er veranderd waardoor je gevoel stukje bij beetje aan het verdwijnen is? Bedenk goed wat de redenen zijn waarom je het uit wilt maken. Schrijf dit op, en schrijf aan de andere kant de redenen waarom hij je zo gelukkig heeft gemaakt en waarom je in de eerste instantie verliefd op hem werd.

2. Kunnen we nog wat aan de problemen doen?
Zodra je voor jezelf op een rijtje hebt gezet wat nou precies de problemen zijn binnen jullie relatie, kun je zoeken naar oplossingen. Tenminste, als de problemen op te lossen zijn. Het zou natuurlijk zonde zijn om een relatie ‘weg te gooien’ als deze nog te redden valt door er samen aan te werken. Als dat iets is wat je nog wilt proberen, natuurlijk. Bespreek je problemen met hem. Ook wanneer je er uiteindelijk toch voor kiest om het uit te maken is het namelijk eerlijker als hij weet waar het fout is gegaan.

3. Ga ik spijt krijgen van mijn keuze?
Een relatie beëindigen is niet iets wat je zomaar even doet. Wanneer je hiervoor kiest, moet je er wel zeker van zijn dat je de juiste keuze maakt. Het is namelijk niet eerlijk tegenover hem wanneer je het uitmaakt en vervolgens weer terugkrabbelt omdat je toch niet helemaal zeker weet of je er wel achter stond. Daarnaast is het ook niet eerlijk tegenover jezelf. Als je nog genoeg positieve kanten ziet, dan is het misschien toch nog de moeite waard om samen aan jullie relatie te werken. Iedereen maakt wel eens een dipje mee, dus zorg ervoor dat je zeker weet dat dit meer dan een dipje is.

4. Hoe gaat je leven eruitzien als de relatie over is?
Bedenk hoe je leven eruit gaat zien op het moment dat je vriend hier geen onderdeel meer van is. Kun je er niet aan denken om nooit meer met hem samen te zijn? Dan is het goed om je keuze nog eens te heroverwegen. Probeer wel goed uit te zoeken of je het juist verschrikkelijk vindt als je hem niet meer ziet, of dat je gewoon ‘iemand’ wilt hebben om mee te knuffelen. Dit is namelijk een behoorlijk verschil.

5. Kan het ooit nog weer iets worden?
Mocht het moment daar zijn, maak elkaar dan duidelijk hoe jullie over de toekomst denken. Kan het in de toekomst nog iets worden? Of betekent dit echt het einde voor jullie? Het is makkelijker om over elkaar heen te komen wanneer jullie beiden weten dat een relatie er niet meer in zit. En het geeft de ander geen valse hoop, als jullie vaststellen dat het hierbij blijft.

Bron: yourtango | Bron beeld: iStock