Botoxklinieken benaderen influencers voor gratis ingrepen

Lifestyle door karlijn

In de 'influencer wereld' lijkt tegenwoordig niets meer te gek. Ze krijgen een lading aan pakketjes binnen en krijgen in de hoop dat ze er iets mee doen. Maar nu worden influencers steeds vaker benaderd door Nederlandse botoxklinieken voor gratis behandelingen in ruil voor exposure.

Botox steeds normaler
Botox lijkt steeds normaler te worden, 1 op de 40 vrouwen in Nederland heeft weleens iets in laten spuiten. Ook steeds meer influencers delen met hun volgers foto's of vlogs waarin ze een cosmetische ingreep laten doen denk hierbij bijvoorbeeld aan Monica Geuze of Mascha van Beautygloss. 

Influencers worden benaderd door botoxkliniek
Influencers krijgen dan steeds vaker DM's binnen met berichten van botoxklinieken met een aanvraag om samen te werken: "We vonden je profiel bij ons passen". Ook zetten sommige botoxklinieken, zoals House Of Bratz, een contactformulier op hun website om samenwerkingen aan te gaan. Klinieken proberen door middel van influencers uiteindelijk nieuwe klanten aan te spreken.


Lagere drempel door DM's
Op Instagram lijkt het net alsof iedereen aan het 'perfecte plaatje' moet voldoen, en de cosmetische wereld springt daar slim op in. Wanneer influencers dit soort aanbiedingen krijgen wordt de drempel wel steeds lager. Toch lijken niet alle influencers hier in te trappen. Zo vertelt influencer Sophie Jorissen aan Vice dat ze regelmatig dit soort DM's krijgt maar er niks mee doet. "Ik heb de mazzel dat ik over vroegere onzekerheden heen ben gegroeid en nu tevreden ben over hoe ik eruitzie, anders was ik veel gevoeliger geweest voor dit soort aanbiedingen", vertelt ze. 

Kritiek
Heel veel influencers die wel reclame maken krijgen kritiek over zich heen wanneer ze dit soort ingrepen filmen of er foto's van maken voor social media. In principe zijn er geen reclameregels waar ze zich aan moeten houden, maar doordat influencers veel jonge volgers hebben krijgen ze automatisch een voorbeeldfunctie. Ze kunnen natuurlijk een cosmetische ingreep niet vergelijken met reclame maken voor een paar schoenen. Er zitten namelijk ook veel risico's aan en het is dus niet zo maar iets. Deze man bewijst bijvoorbeeld dat botox ook helemaal mis kan gaan. Denk daarom goed na voordat je beslist een bepaalde ingreep te laten doen.

Bron: Vice, Volkskrant, NRC | Beeld: iStock