Health

Veel mensen hebben een tekort aan deze vitamines of mineralen en zo vul je dit tekort aan

1

Vitamines en mineralen zijn erg belangrijk voor het onderhoud en een goede werking van het lichaam. De meeste vitaminen en mineralen krijg je binnen door bepaalde producten te eten. Ben je allergisch, volg je een bepaald dieet of eet je geen vlees of zuivel? Dan is de kans groter dat jij een tekort hebt aan bepaalde vitamines of mineralen. In dit artikel lees je alles over vitaminen en mineralen en hoe je een tekort aanvult.

Vitamines en mineralen:
Vitamines, mineralen en spoorelementen zijn microvoedingsstoffen die onmisbaar zijn voor de groei, het onderhoud en een goede werking van het lichaam.

 

Vitamines en mineralen:
Calcium

Wat is het? Het mineraal calcium (beter bekend als kalk) is belangrijk voor een stevig gebit en skelet, daarnaast is het goed voor je spieren en het geleiden van prikkels naar je zenuwen. 

Waar komt het in voor? Calcium zit vooral in zuivelproducten zoals melk en kaas. Daarnaast bevatten brood, groenten, peulvruchten en aardappelen ook calcium, maar wel veel minder dan zuivelproducten.

Heb ik een tekort? Krijg je weinig zuivel binnen? Dan kunnen onder andere je botten zwakker worden en spierkramp krijgen. Om dit te voorkomen kun je calcium in combinatie met vitamine D slikken. Vitamine D verhoogt de opname van calcium in de botten. Win-win situatie dus.

 

Vitamines en mineralen:
IJzer

Wat is het? IJzer zorgt ervoor dat ons immuunsysteem in topvorm is en zorgt voor de energievoorziening.

Waar komt het in voor? Er zijn twee soorten ijzer: heem ijzer en non-heemijzer. Heemijzer komt voor in dierlijke producten zoals vlees. Non-heem-ijzer zit in plantaardige producten, zoals aardappelen, brood en groenten.

Heb ik een tekort? Bij een tekort aan ijzer voel je je duizeling en heb je vaak een slecht concentratievermogen. Een groot tekort aan ijzer kan zelfs leiden tot bloedarmoede.

 

Vitamines en mineralen:
Magnesium
Wat is het?
Ook magnesium zorgt, net als Calcium, voor sterke spieren, botten en tanden. Waar calcium ervoor zorgt dat spieren samentrekken, zorgt magnesium ervoor dat je spieren zich juist ontspannen. Daarnaast maakt het energie vrij uit je voeding en vermindert vermoeidheid

Waar komt het in voor?  Veel producten bevatten magnesium, waaronder: cacao, schelpdieren, noten en sojabonen, volkoren graanproducten, groene groenten, pinda’s, melkproducten en vlees.

Heb ik een tekort? Wanneer je veel sport, heb je meer magnesium nodig dan een gemiddeld persoon. Je lichaam verbruikt namelijk veel energie tijdens je workout, waardoor je dus meer magnesium nodig hebt om energie vrij te maken.

vitamines mineralen tekort

Vitamines en mineralen:
Vitamine A

Wat is het? Vitamine A is belangrijk voor groei, een gezonde huid, haar en nagels, een goede werking van je ogen en je afweersysteem.

Waar komt het in voor? Vitamine A zit in dierlijke producten, zoals vlees en vleeswaren, zuivelproducten, vis en eidooier

Heb ik een tekort? Een tekort aan vitamine A kan huidproblemen, dof haar, nachtblindheid en zelfs blindheid veroorzaken. 

 

Vitamines en mineralen:
Vitamine B12

Wat is het? Vitamine B12 is nodig voor de aanmaak van bloed en zenuwen. 

Waar komt het in voor? Vitamine B12 zit alleen in dierlijke producten, zoals melk, vlees, vis en eieren. Daarnaast zit het als toevoeging in margarine, halvarine en bak- en braadproducten. 

Heb ik een tekort? Eet je vegetarisch of veganistisch? Dan heb je waarschijnlijk een tekort aan vitamine B12. Dit kan leiden tot gevoelloze vingers en tenen, tintelingen en evenwichtsproblemen. Er wordt dan aangeraden om vitamine B12 te slikken of producten te gebruiken met toegevoegd vitamine B12, zoals bepaalde vleesvervangers. 


 

 

Vitamines en mineralen:
Vitamine D

Wat is het? Ook vitamine D is belangrijk voor onze botten, het gebit en onze weerstand.

Waar komt het in voor? Veel mensen krijgen voldoende vitamine D binnen via de zon, daarnaast is het belangrijk om genoeg halvarine of margarine, vloeibaar bak- en braadvet en vette vis (paling, zalm en makreel) binnen te krijgen.

Heb ik een tekort? Pak je dagelijks weinig zonlicht? Dan is het wellicht nodig om extra vitamine D te nemen.

 

Beeld: iStock

LOVE dit artikel
0 meiden hebben deze blog geloved

Plaats een reactie

Je bent nog niet ingelogd.

of maak een nieuw account om een reactie te plaatsen.

Of login via Facebook

1 reactie

  • 1 maand geleden Maudsstory

    Ik heb een hele tijd magnesium tekort gehad, gelukkig dat er supplementen zijn

  1. 1