Beauty

Ingegroeide haren? Met deze tips en tricks kom je er vanaf

Ze komen het vaakst voor in je schaamstreek, onder je oksels en op je benen. We hebben het over die vervelende ingegroeide haren. Het zijn die rode bultjes met talg waar je direct aan wil peuteren en het liefst wil uitknijpen als je er een ziet zitten. Maar is het wel de bedoeling om zo hardhandig je ingegroeide haar te behandelen? Lees hier hoe jij die vervelende ingegroeide haren verwijdert en hoe je voorgoed van ze afkomt. Zeg maar hallo tegen dat gladde huidje. 

Hoe ontstaan ingegroeide haren?
Ingegroeide haren zijn die haartjes die na het scheren of epileren niet opnieuw naar buiten groeien. Het haartje zit dan opgesloten onder je huid. De oorzaak van zo een ingegroeide haar heb je vaak zelf in de hand, de oorzaken zijn namelijk:

– Je scheert tegen de haargroei in
Nu denk je misschien: huh, dit is toch de bedoeling voor een glad resultaat? Dat klopt, desondanks is het beter als je met de haargroei mee scheert. Dit verkleint de kans op infecties onder de huid.

– Je scheermes is bot
Met een bot scheermesje scheren is geen pretje. Een bot scheermes trekt de haren eruit of breekt ze af, het gaat allemaal stukken stroever en achteraf zie je altijd dat je nog plekken haar op je huid hebt. Bij afgebroken haren is de kans namelijk groter dat de haren niet goed naar buiten groeien. In de prullenbak ermee. Wacht daarom beter een dagje met je scheersessie en ren naar de drogist voor nieuwe mesjes. 

– Je scrubt je huid niet vaak genoeg
Wanneer je je huid niet regelmatig scrubt heb je meer dode huidcellen. Dode huidcellen gaan in de porie-opening van je haartjes zitten, waardoor je poriën verstopt raken en ja-ja, er ingegroeide haren ontstaan.

via GIPHY

Ingegroeide haren verwijderen
Het liefst wil je zo snel mogelijk af van je ingegroeide haren. Je wil deze zomer natuurlijk stralen met je gladde benen. Naast het feit dat je je door die bultjes wellicht minder aantrekkelijk voelt (geheel onterecht), zijn de bultjes soms ook pijnlijk. Hoe verleidelijk het ook is om de ingegroeide haartjes uit te knijpen of eraan te wroeten, is het beter om ze met rust te laten. Net als met puistjes uitknijpen, beschadig je je huid als je een ingegroeide haar uitknijpt en heb je kans op littekens. Als je écht van je ingegroeide haren af wil, is een schoonheidsspecialist de beste oplossing.

Definitief ingegroeide haren verwijderen
Als je helemaal klaar bent met die irriterende haartjes en het zelf niet lukt om eraf te komen, dan is een laserbehandeling misschien iets voor jou. Na een aantal laserbehandelingen heb je nooit meer last van ingegroeide haren, want je gaat voortaan kaal door het leven. Ook horen wij hier: nooit meer ongemakkelijke scheer struggles, hoe fijn? Helaas moet je voor deze behandelingen wel wat geld op de toonbank neerleggen. Het hangt er vanaf hoeveel jij overhebt voor een ‘ingegroeide haren-loos’ leven.

Tips om ingegroeide haren te voorkomen
♥ Scheer met de haargroei mee
♥ Vervang regelmatig je scheermes
♥ Zorg voor een vlijmscherp mesje
♥ Scheer jezelf niet dagelijks, want dit irriteert de huid juist
♥ Scrub jezelf eens per week
♥ Beperk het gebruik van huidproducten met parfum
Bron: dokterdokter.nl, margriet.nl | Beeld: iStock

Must reads 👀