Health

Dit zijn de kenmerken van een burn-out, herken jij ze?

Je bent moe, lusteloos en wil het liefst de hele dag in bed blijven liggen. Zowel mentaal als fysiek ben je helemaal kapot. Je hebt de afgelopen tijd een ontzettend stressvolle periode achter de rug en het werd je eigenlijk allemaal iets teveel. Toch trok je niet aan de bel en moet je nu op de blaren zitten. Bah... Is het misschien een tijdige oververmoeidheid of misschien iets anders? Ooit aan een burn-out gedacht? Oh no... Lees snel door en wie weet herken jij jezelf in deze burn-out symptomen.

De hoeveelheid mensen met een burn-out groeit ieder jaar in Nederland. Mensen zijn overwerkt, trekken hun studie niet meer en raken letterlijk opgebrand. Door langdurige geestelijke en lichamelijke klachten gaan bij velen het kaarsje uit. Een burn-out is het gevolg van aanhoudende stressklachten waaraan je weinig tot geen aandacht aan hebt besteed. Volgens het Bureau van Statistieken hebben 1 miljoen(!) Nederlands burn-out klachten. Misschien denk jij ook af en toe dat je een burn-out begint te krijgen of wellicht al hebt. Lees hieronder welke burn-out symptomen overeenkomen met de klachten die jij ervaart.
Vrouw zit lusteloos achter laptop
Burn-out symptomen
Een burn-out is eigenlijk een seintje van je lichaam dat je veel te veel van je lichaam hebt gevraagd. Je lichaam is zowel mentaal als fysiek op. Ondanks dat mensen een burn-out zien als een ziekte of aandoening, is het eigenlijk een hele gezonde reactie van je lichaam op je leefomstandigheden. Je lichaam toont aan dat je een héle grote stap terug moet nemen, goed moet rusten en het de volgende keer anders moet aanpakken. Een burn-out resulteert in verschillende lichamelijke en geestelijke klachten. Dit zijn diverse burn-out symptomen:

Lichamelijke klachten:
- Slaapproblemen
- Extreme vermoeidheid
- Maagpijn
- Hoofdpijn
- Duizeligheid
- Darmklachten

Geestelijke klachten:
- Ontspannen is enorm lastig 
- Piekeren
- Somberheid
- Prikkelbaar
- Huilbuien
- Lusteloos
- Angstige gevoelens
- Slechte concentratie
- Vergeetachtigheid
- Je haalt moeilijk plezier uit dingen
- Schuldgevoelens
- Gebrek aan zelfvertrouwen
Vrouw met slaapmasker in bed
Een burn-out of een depressie?
Veel van de burn-out symptomen zijn te vergelijken met mensen met een depressie en daarom zijn deze twee ziektebeelden soms moeilijk van elkaar te onderscheiden. Het verschil in een burn-out en een depressie zit in dat een burn-out voortkomt uit langdurige overbelasting. Een depressie is ook mogelijk zonder deze overbelasting en heeft vaak andere onderliggende oorzaken. 

Ik herken een hoop burn-out symptomen bij mezelf, wat moet ik doen?
Wellicht streep je een hele hoop symptomen af en herken je jezelf in de situatie dat je veel te lang veel te veel van jezelf hebt gevraagd. Je moet nu niet bij de pakken neerzitten en hopen dat het vanzelf overgaat, maar bel je huisarts. Je huisarts stelt vast of jouw klachten daadwerkelijk burn-out symptomen zijn. Een burn-out heeft een natuurlijk verloop. Dit betekent dat als je genoeg rust, dat de burn-out symptomen langzaam verminderen. In sommige situaties zijn er specialisten die je begeleiden tijdens dit proces en dienen als fijne houvast.

Schroom niet om over je gevoelens te praten. Een burn-out is een serieus onderwerp en alle hulp die nodig is, verdien je.

Bron: wijzijnmind.nl, cbs.nl, thuisarts.nl | Beeld: iStock

LOVE dit artikel
0 meiden hebben deze blog geloved