Health

Heb je last van je oog? Misschien heb je conjunctivitis

Oei... Je hebt een ontstoken oog. Je oog is rood, je huid is opgezwollen en mega geïrriteerd. Precies op de dag dat jij er een beetje fatsoenlijk bij moet lopen. Een ontstoken oog is niet alleen ontzettend vervelend en pijnlijk, het staat alles behalve verleidelijk. Hoe kom je zo snel mogelijk van je ontstoken oog af? Dat lees je hier op Girlscene. 

Wat is de oorzaak van een ontstoken oog?
Die vraag stel je jezelf waarschijnlijk op zo een dag, want wat heb je verkeerd gedaan? Je haalt iedere avond netjes je make-up van je gezicht, wast je snoet ook nog eens dagelijks en je zit niet continu in je ogen te wrijven. Toch heb je een ontstoken oog zomaar te pakken door een bacterie of virus. Ondanks dat je zo je best hebt gedaan om jezelf schoon en fris te houden, heb je zomaar pech.

Wat is een ontstoken oog precies?
Wanneer je last hebt van een ontstoken oog, dan is het buitenste laagje van je oogbol, het slijmvlies, en de binnenste laag van je ooglid ontstoken. Doordat je bloedvaatjes in je slijmvlies ontstoken zijn zetten ze uit. Daardoor loop je rond met rode ogen. Een ontstoken oog komt regelmatig voor en is in de meeste gevallen niet schadelijk voor je gezondheid. Veelvoorkomende klachten zijn:
- Rode ogen
- Opgezwollen ogen
- Jeuk
- Tranen
- Irriterend en soms pijnlijk gevoel in de ogen

Met deze vaak kortdurende klachten spreken we over de oogontsteking conjunctivitis. Na een paar dagen is je ontstoken oog vaak alweer weg. Je hoeft voor deze oogontsteking dus niet naar de huisarts. In de meeste situaties verminderen de klachten met de dag. Houden de klachten aan en zijn deze overmatig hinderend? En krijg je last van zichtvermindering? Neem dan contact op met je huisarts. Er zijn namelijk meerdere soorten oogontstekingen. Ondanks dat de conjunctivitis de meest voorkomende oogontsteking is, heb jij wellicht zomaar de pech een andere variant te hebben. Bij sommige oogontstekingen heb je zelfs kans op blijvende schade en dat wil je niet. In deze situatie dus snel de huisarts bellen.

via GIPHY

Kan ik de genezing van mijn ontstoken oog een beetje vorderen?
Je hoeft je ontstoken oog gelukkig niet uit te zitten. Maak een aantal keer per dag je oog voorzichtig schoon met een hydrofiele doek met afgekookt water. Strijk het doekje van je buitenste naar je binnenste ooghoek. Gebruik voor ieder oog een andere kant. Zo voorkom je dat je je ogen opnieuw besmet worden.

Make-up dragen met een ontstoken oog
Om je genezing nog een beetje te helpen, moet je vooral geen make-up dragen. Je loopt misschien liever niet rond met je blote billen gezicht, maar het is echt beter voor je ontstoken oog. De ontsteking duurt langer en dat is natuurlijk niet de bedoeling. 

Deel vooral geen make-up met je vriendinnen, want een ontstoken oog is super besmettelijk. Omdat een ontstoken oog zo ontzettend besmettelijk is, is het superbelangrijk om altijd goed je handen te wassen en op te letten dat je niet zomaar je handdoek deelt met anderen. Je moet in deze periode even goed op je hygiëne passen, dan ben je er waarschijnlijk zo vanaf.
Vrouw maakt oog schoon
Bron: oogfonds.nl, thuisarts.nl  | Beeld: iStock

LOVE dit artikel
0 meiden hebben deze blog geloved

Plaats als eerste een reactie

Je bent nog niet ingelogd.

of maak een nieuw account om een reactie te plaatsen.

Of login via Facebook