Travel

Dit is waar je moet eten én gaan als je Agadir en Taghazout gaat bezoeken

Europa is natuurlijk ontzettend leuk. Je bent van huis, maar toch dichtbij. En als het even meezit, zit er nog ergens een patatzaak verstopt. De wereld is gigantisch en buiten Europa zijn er genoeg pareltjes te bezoeken die niet zo populair zijn als de backpack-landen Thailand of Australië. Wil jij dit jaar dus iets anders dan Oh Oh Cherso en vind je Azië te ver? Reis dan samen met je vriendinnen of samen met je lover naar Agadir en Taghazout in Marokko! 

Taghazout is een klein vissersdorp aan de Atlantische kust van Marokko, iets ten Noorden van Agadir. Deze plaatsen liggen in de buurt van het druk bezochte Marrakech. Met tweeëneenhalf uur met de bus of een half uurtje met een binnenlandse vlucht ben je er. Vanaf Amsterdam ben je ietsje langer bezig, want dan zit je ongeveer vier uur in de lucht. Naast het feit dat het geen hele wereldreis is, waan je je toch in een hele andere wereld. Check hieronder dé zevendelige to do list en tips voor beginners.

1. Life is a beach 
Lopen over het kilometers lange zandstrand en de boulevard van Taghazout Beach. Er zijn ontzettend veel winkeltjes en sindskort staat  in Agadir altijd een kermis. Om even bij te tanken kun je zitten bij een van de vele leuke terrasjes. Naast dat het strand en de boulevard fantastisch zijn, is het ook een hele chille surfersbaai. 

2. Agadir Oufella
Wanneer je over het strand loopt zie je de beroemde berg: de Agadir Oufella. Hier stond vroeger een dorp. Helaas is dit dorp, op een paar muren na, totaal verwoest door de aardbeving van 1960. Tegenwoordig kun je vanaf de muren genieten van een uitzicht over heel Agadir. Bovenop de berg heb je ook nog de mogelijkheid voor een ritje kameelrijden en kun je mooi henna tatoeages op je handen laten zetten.

3. Shop-tijd 
De grote overdekte souk (Arabische markt) van Agadir Waan je je in de 1001 sferen van Agadir. Hier komen vooral locals en je kunt er echt van alles kopen. De tofste items die je moet scoren zijn: arganolie, prachtige decoratie, tassen, magische lippenstift, luchtige huisjurken (want het is bloody hot), de beste Ras el Hanout (Marokkaanse kruidenmix), een Marokkaanse theepot en hammamspulletjes, zoals: sabon beldi (zwarte zeep), hammamhandschoentjes, ghassoul (klei). Zo kunnen we nog wel even doorgaan. Genoeg redenen om de markt te bezoeken.

4. Tijd voor ontspanning
Het bezoeken van de hammam is zeker iets wat je niet moet overslaan. De Marokkaanse bevolking is zeer vriendelijk en gastvrij, en leggen je (met handen en voetenwerk) graag uit hoe het werkt. Dus no stress als het je eerste keer is. Daarnaast zitten in Marokko mannen en vrouwen nooit gemengd in de hammam. Als je dat in Nederland al niet fijn vindt, is dit dus een meevaller.

Agadir Taghazout

5. Fooood 
Als je een visliefhebber bent moet je eten in de Port van Agadir. Zo vers en lekker vind je gefrituurde vis nergens. Geen fan van vis? Ga dan naar Pizza Pasta Suleymane. Dit is dichtbij de souk, iedere taxichauffeur kent het wel. Of ga voor een tajine (gestoofde gerechten) met brood. Gevaarlijk lekker.

6. Het dorpje Taghazout
Vanaf Agadir pak je de taxi of bus naar Taghazout. Voor een euro ben je binnen een half uur in het schilderachtig hippie-dorpje vol, punt 1 verklapt het al, surfers. Hier neem je surflessen of als je niet zo een actieveling bent, vertoef je hier een heerlijke dag op het strand. 

7. Paradise Valley
Een ander pareltje dichtbij Agadir (een uurtje rijden), is Paradise valley. Diep in de bergen. Er zijn palmbossen, watervallen en azuurblauwe wateren waar je maar al te graag NU in wil zwemmen! Vraag je hotel/reisleiding om informatie. Ga niet op eigen houtje, maar altijd met een erkende gids/ excursie.

Bonustips die je moet weten voor een vakantie zonder zorgen in Agadir en heel Marokko voor beginners:
* Zorg dat je een kopie bij je hebt van je paspoort en laat je echte exemplaar in de kluis liggen
* Zorg voor een stevige, diepe schoudertas en voorkom het om onnodig veel geld en dure spullen bij je te hebben
* Afdingen is een must
* Spreek van tevoren prijzen af met de taxi chauffeur en henna-vrouwen
* Houd buiten het strand en hotel een beetje rekening met je kledingkeuze, je bent in een Iand met hele andere gebruiken en gewoontes.
* Verkies bijvoorbeeld je mooie maxi-jurk of lange jumpsuit boven je hotpants.
* Weet welke nummers je in nood moet bellen. Laat je hotel weten waar je bent als je de stad verlaat of ‘s avonds op pad gaat
* De valuta van Marokko is de Dirham, leer het verschil met de euro voordat je op vakantie gaat.
* Bsaha (geniet) en maak heel veel foto’s.

Bedankt voor het artikel Mellany! Heb jij nu ook een tip of wil je misschien wel een artikel/column schrijven? Dan mag je altijd mailen naar: danique@girlscene.nl.

Beeld: Unsplash