Travel

Dit zijn de 5 leukste kerstmarkten om te bezoeken in Nederland

Samen met je vriendinnen, familie of lover een kerstmarkt bezoeken is altijd een goed idee. Je struint rustig langs alle houten chalets en drinkt hier en daar een warme chocolademelk om vast in de stemming te komen voor the most wonderfull time of the year. Vaak geniet je van alle knusheid zodra de maand december in gaat en het kerstmarkt-seizoen begint. Je hoeft hiervoor dus helemaal niet per se naar het buitenland, want ons kikkerlandje heeft tegenwoordig ook genoeg mooie kerstmarkten. Dit zijn de leukste kerstmarkten en winterfeesten van Nederland.

1. Ondergronds in Valkenburg
In Valkenburg hebben ze wel een héél bijzondere kerstmarkt. Deze vindt namelijk plaats in een grot. What? Jawel, ze zetten de gehele markt op in de zogenaamde Fluweelengrot en de Gemeentegrot. Het is de oudste en meest bezochte ondergrondse kerstmarkt van Europa! De donkere grotten zijn met honderden lampjes versierd, waardoor je een romantische wandeling maakt langs alle kraampjes. Vanaf 16 november zijn de grotten al geopend om in de kerstsfeer te komen.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Kerstmarkt-Fluweelengrot (@kerstmarkt_fluweelengrot) on

2. Magisch Maastricht
Als je echt in een winter wonderland wilt belanden moet je Maastricht bezoeken. De hele stad wordt omgetoverd tot een kerstparadijs. Op het Vrijthof komt onder andere een gigantisch reuzenrad te staan en een schaatsbaan van 1000m2. De kerststalletjes en eettentjes mogen natuurlijk niet ontbreken, maar deze zijn er dan ook in overvloed. Door de hele stad vind je de "Magische Lichtroute" waar je theatervoorstellingen en allerlei leuke kraampjes vindt. Je hebt ruim de tijd om deze kerstmarkt te bezoeken, want hij duurt namelijk de hele maand december. Yes! Wil je al veel eerder in kerstsferen komen? Dan herken je deze dingen vast wel.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Visit Maastricht (@visitmaastricht) on

3. Winterwonderstad Leiden
In Leiden vind je van 16 tot 28 december de enige drijvende kerstmarkt van Nederland. Er worden vlonders op de Nieuwe Rijn geplaatst waar meer dan zeventig verlichte chaletjes op komen te staan. De bomen langs de grachten zijn prachtig verlicht met lampjes en toveren de stad om in een winterse wonderstad. Tip: boek een rondvaart als het schemert. De winterwonderstad is op zijn mooist vanaf het water. In dit artikel vind je nog veel meer leuke dingen om te doen tijdens Kerst.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Landscape | Street | Travel (@amir.cengic.photography) on

4. Kerstmarkt Dordrecht
De grootste kerstmarkt van Nederland vind je in Dordrecht. In het weekend van 14, 15 en 16 december vind je in de binnenstad bijna driehonderd kraampjes die prachtig zijn versierd. Je koopt hier vooral cadeautjes die vaak ter plekke worden gemaakt. In de tuin van de Grote Kerk staat een levende kerststal en hier zorgen circusartiesten voor een vermakelijk optreden. Een leuk extraatje: de entree is gratis!
kerst markt lichtjes5. Engelse sferen in Deventer
In het derde weekend van december (15 en 16 december) wordt de binnenstad van Deventer omgetoverd tot negentiende-eeuwse set op het Dickens festijn. Ongeveer 950 personages uit het bekende boek van de Engelse schrijver komen tot leven en het lijkt even alsof de tijd stil staat. Super bijzonder, toch? Schrik dus niet van (neppe) dronkenlappen en zwervers die door de stad wandelen ;-). Er worden kerstliedjes gezongen, verhalen voorgelezen en in de Grote Kerk is een grote kerstmarkt georganiseerd. De stad is versierd en prachtig verlicht. Als je geen zin meer hebt om te slenteren, plof je gewoon neer in één van de leuke cafés en bestel je een heerlijke warme chocolademelk of glühwein als je boven de achttien bent natuurlijk. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Sandra Cryns-hop (@sans_fotografie) on

Bron: Cosmopolitan.com, Travelaroundwithme.com | Beeld: iStock

LOVE dit artikel
0 meiden hebben deze blog geloved