Food

YUM! 5 x recepten om op te warmen tijdens de winter

De temperaturen dalen steeds verder en de dagen worden korter. Het tijdperk van sloffen, kaarsjes en bankhangen onder een dekentje is aangebroken. Wij houden er van! Maar wat is een avondje bankhangen zonder lekker eten? Wij selecteren daarom de lekkerste winterrecepten om bij op te warmen. Weer eens wat anders dan de boerenkool van gisteren.

Psssst: Handig om te weten: alle recepten zijn voor 3 à 4 personen. Genoeg om je lover of bff’s mee te verblijden.

Nacho ovenschotel
Met héél veel kaas ;-).nacho oven schotel

Wat heb je nodig:

  • 1 rode ui
  • 1 zakje tacokruiden
  • 1 tomaat
  • 1 rode paprika
  • 1 blikje kidneybonen
  • 300 gram kip
  • geraspte kaas
  • 1 zak nacho’s
  • 1 zakje geraspte kaas
  • Ovenschaal

Dit moet je doen:
Verwarm de oven voor op 200 graden. Laat de kip even marineren in de tacokruiden en olijfolie. Fruit de ui in de pan en voeg de gemarineerde kip toe. Bak vervolgens de gesneden groentes mee. Bedek ondertussen de bodem van de ovenschaal met nacho’s. Als alles gaar is schep je het mengsel op de nacho’s en dek je het af met geraspte kaas. Zet de schaal tien minuutjes in de oven. Tip: serveer met guacamole, crème fraîche en chilisaus. 

Gnocchi ovenschotel
Een snelle variant op de standaard lasagne. Met zelfgemaakte tomatensaus. Yum!Gnocchi oven schotel

Wat heb je nodig:

  • 1 pak basis tomatensaus
  • 1 blik tomatenblokjes
  • 1 rode ui
  • 2 teentjes knoflook
  • Italiaanse kruiden
  • Verse basilicum
  • Groentes naar keuze (bijvoorbeeld: 1 courgette,  een handje kastanjechampignons en wat verse spinazie)
  • 600 gram gnocchi
  • 1 bol mozzarella
  • Voor de niet-vegetarische variant: 300 gr gehakt
  • Ovenschaal

Dit moet je doen:
Verwarm de oven op 200 graden en kook de gnocchi gaar volgens de verpakking. Fruit de ui en de knoflook in wat olijfolie. Bak het gehakt en schep vervolgens de groenten bij het gehakt en en bak dit kort mee. Giet nu de pastasaus en tomatenblokjes in de pan. Breng de saus op smaak met de italiaanse kruiden en basilicum. Ten slotte voeg je de gnocchi toe aan de pan. Giet het mengsel in een ovenschaal en bedek met mozzarella. Bak de schotel 15 – 20 minuutjes, tot de kaas is gesmolten. Enjoy!

Zoete bliksem
Geen hete, maar een zoete (aardappel) bliksem.hete zoete bliksem

Wat heb je nodig:

  • 400 gram zoete aardappelen
  • 400 gram kruimige aardappelen
  • 2 appels (bijvoorbeeld Jazz of Jonagold)
  • 2 uien
  • Boter
  • Voor de niet-vegetarische variant: 250 gram gerookt ontbijtspek

Dit moet je doen:
Schil de aardappelen en snijd ze in gelijke blokjes. Kook de aardappelen in 15-20 minuten gaar. Snijd ondertussen de uien in ringen en de appels in plakjes. Bak de uien in flink wat boter. Voeg na vijf minuten de appel toe en bak dit nog eens vijf minuten mee. Als de aardappelen gaar zijn stamp je ze fijn. Roer de ui en appel erdoor, breng op smaak met wat peper en zout. Ga je voor de niet-vegetarische variant? Snijd het ontbijtspek dan in plakjes en bak ze vijf minuutjes in een pan. Serveer de zoete bliksem met de speklapjes.

Pasta met chorizo
Een supersnelle winterse pasta.chorizo pasta recept

Wat heb je nodig:

  • 1 chorizo worst in plakjes
  • 2 uien
  • 2 teentjes knoflook
  • 300 gram pasta
  • 1 pak boerenkool (diepvries)
  • Half potje zwarte olijfen
  • 150 gram Pecorino Romano

Dit moet je doen:
Bak de gesneden chorizo tien minuten op laag vuur. Bak vervolgens de ui een paar minuutjes mee. Kook ondertussen de de pasta gaar en bereid de boerenkool volgens de aanwijzingen van de verpakking. Als de boerenkool gaar is laat je dit even uitlekken en voeg je het bij de chorizo in de pan. Breng op smaak met wat peper en zout. Voeg vervolgens de pasta toe aan de pan. Bestrooi het gerecht met wat olijfolie en schaaf de kaas erover. Buon appetito.
 

Hartige taart met paddestoelen en noten
Een (oven)heerlijke en snelle vegetarishe quiche.

Wat heb je nodig:

  • 1 pakje hartigetaartdeeg
  • 1 bakje gemengde paddestoelen
  • 100 gram walnoten
  • 200 ml creme fraîche
  • 2 eieren
  • 75 gram geraspte oude kaas
  • Handje verkruimelde blauwe kaas
  • Verse tijm
  • Beetje bloem
  • Taartblik

Dit moet je doen:
Verwarm de oven voor op 180 graden. Vet het taartblik in en bestuif met wat bloem. Bedek het taartblik met het hartige taartdeeg en prik hier wat gaatjes in met een vork. Rooster de walnoten in een droge pan tot ze wat verkleuren. Haal ze weer uit de pan en laat de noten even afkoelen. Verhit ondertussen olie in een pan en bak de champignons op hoog vuur. Bestrooi de champignons met peper en zout. Vervolgens verdeel je de champignons en walnoten over de taartbodem. Meng de crème fraîche, eieren, geraspte kaas en tijm in een kom. Breng op smaak met peper en zout. Giet het mengsel in eenn taartblik en kruimel wat blauwe kaas eroverheen. Bak de taart 35-40 minuten in de oven. Eet smakelijk.

Beeld: iStock

Must reads 👀