News

Aha! Dit is de reden waarom een hond zijn baasje likt

6

We zijn allemaal dol op onze huisdieren en zij op jou. Dat blijkt dan altijd wel weer als je onverwachts een likje krijgt. Cute! Maar wat betekent het eigenlijk als jouw trouwe viervoeter een likje weggeeft? Of überhaupt, waarom likken ze? Het kan talloze betekenissen hebben, zo'n onschuldige lik. Nieuwsgierig... kijk snel verder!

Het zit bij hondjes in de genen, dat likken. Puppy's likken namelijk de snuit van hun moeder als ze vragen om verzorging of voedsel. En ze likken hun soortgenoten als teken van onderdanigheid. Daarom krijg jij als baasje ook vaak een lik in je gezicht... een echte packleader. Super interessant allemaal, maar waarom likken honden nu eigenlijk?

lik van je hondje

Waarom honden likken
Niet alleen als teken dat jij de baas bent, maar hondjes likken ook voor de genezing van wonden. Dit is een van de redenen waarom mensen vaak denken dat hondenspeeksel (iew) helpt bij wondgenezing. Dit is een fabel, het werkt namelijk alleen bij hondenbacteriën. Sterker nog, het kan voor ons zelfs gevaarlijk zijn.

Gevaarlijk
In het speeksel van deze lieve beestjes zitten enorm veel bacteriën, deze kunnen schadelijk zijn voor ons. Vermijdt dus die lieve kusjes en likjes van je hondje, misschien word je er ziek van en in het ergste geval zou je aan de bacteriën kunnen overlijden. Omg!

Slecht nieuws dus voor wie er ook zo gek is op de kusjes van je hondje... Achja, zo af en toe een klein kusje op dat lieve snuitje kan geen kwaad. Zolang het maar geen tongzoen wordt. ;-)

Bron: Metro | Beeld: Unsplash

LOVE dit artikel
0 meiden hebben deze blog geloved

Plaats een reactie

Je bent nog niet ingelogd.

of maak een nieuw account om een reactie te plaatsen.

Of login via Facebook

6 reacties

 • 1 jaar geleden Marieke Drewes

  Mensen mensen wat een domme onzin weer! je kunt beter een kus van je hond krijgen als van je vriend bwz en, dat is allang een bewezen feit! de hond heeft minder bacteriën in de mond en op de tong als wij mensen wat een lariekoek weer zeg sjonge jonge

 • 1 jaar geleden Nynke Zijlstra

  😱😱 Het valt me op hoeveel taal/spelfouten er gemaakt worden in de huidige journalistieke stukken en advertenties. Mijn nekharen gaan ervan overeind staan.

  Overleiden!!! Seriously?

 • 1 jaar geleden Marty Buis

  Overleiden???? Kom op, lees even na wat je schrijft 😱

 • 1 jaar geleden Thessavg

  Overleiden? Really?! Eindredactie is op vakantie denk ik... 🙄

 • 1 jaar geleden Denise

  De dominantietheorie is achterhaald. Zelfs de ontdekker is zelf terug gekomen op zijn theorie. Honden zijn niet bezig met wie de baas is(dominant zijn) of onderdanig zijn. Gelukkig is dit in de hondenwereld steeds een bekender feit. Honden likken zichzelf om te verzorgen, maar ook wanneer ze stress hebben. Een ander likken kan gezien worden als een kalmerend signaal.

 • 1 jaar geleden Hannah

  Leuk artikel!

  Bij voorkeur je inderdaad nóóit laten likken door een hond, zeker niet als je toch ergens een wondje hebt. Kan je ernstig ziek van worden als je hond bepaalde bacteriën heeft.

 1. 1