Lifestyle

5 handige tips die jou helpen als je last hebt van keuzestress

Eten we sushi of Mexicaans? Deze tas of toch die andere? Aarghh, keuzes maken is zo moeilijk en vooral als het voor jou een serieuze struggle is. Keuzestress is een ding en het brengt een hoop stress met zich mee. De juiste tas uitzoeken is namelijk nog het minst erge van alles, stel je voor dat je meer belangrijke beslissingen moet nemen zoals een nieuwe studie. Lees snel verder voor 5 tips die jou gaan helpen. 

Er is zoveel vrijheid en er zijn zoveel keuzes die we willen en moeten maken, dat we vaak door de bomen het bos niet meer zien. Soms zijn het zelfs keuzes die niet eens mega belangrijk zijn zoals de beslissing of je nu wel of niet naar een verjaardag gaat. Toch ervaren sommige meiden stress bij alle keuzes die ze maken en daarom hebben wij een aantal tips verzameld.

keuzestress

♥︎ Tip 1: Wees niet bang om de verkeerde keuze te maken
Keuzestress ontstaat niet alleen door alle vrijheid die je hebt, maar vooral ook uit angst. Je bent bang dat je de verkeerde keuze maakt en dat is waarom dit zo moeilijk voor je is. Laat daarom de angst los die je hebt bij het maken van een keuze en bedenk dat welke keuze je ook maakt, jouw eigen keuze is. Wanneer het toch iets anders loopt dan gepland leer je van de keuze die je gemaakt hebt en weet je dat je het de volgende keer anders moet aanpakken. Er is namelijk geen goed of fout, het zijn allemaal leermomenten.

♥︎ Tip 2: Gebruik je intuïtie
Dit klinkt natuurlijk stom, want nu wordt het waarschijnlijk nog moeilijker om een keuze te maken. Maar in realiteit is de uitspraak "Ik slaap er een nachtje over" veel effectiever dan dat je nu denkt. Gebruik je gevoel om een keuze te maken en als het een belangrijke keuze is, slaap er dan bij wijze van drie nachtjes over. Laat je gedachte even los en misschien plopt het antwoord wel ineens in je op als je wakker wordt, onder de douche staat of aan het ontbijt zit. Het helpt ook om er echt even helemaal niet meer aan te denken en even lekker gaat ontspannen, sporten of een andere activiteit waar je blij van wordt. Door de stress te verminderen is het maken van een keuze uiteindelijk een stuk makkelijker.

♥︎ Tip 3: Maak een voor- en nadelen lijstje
Weet je gewoon écht niet welke keuze je moet maken? Maak dan eens een voor- en nadelen lijstje over het 'probleem'. Wellicht dat je hierdoor makkelijker je keuze maakt en ook nog eens achter je keuze staat. Heeft de ene optie meer voordelen dan de ander? Hak dan de knoop door! Je hebt het allemaal goed onderbouwd en er goed over nagedacht, sowieso dat je voor jezelf nu de juiste keuze maakt.

♥︎ Tip 4: Vraag anderen om advies
Zie je het zelf echt even niet meer zitten en weet je niet meer wat je moet doen. Dan is het altijd een optie om hulplijnen in te schakelen. Vraag aan je ouders, broer, zus of misschien je beste vriendin om advies. Samen sta je altijd sterker dan alleen en wie weet is het maken van een keuze op deze manier een stuk makkelijker voor je.

♥︎ Tip 5: Maak je keuzes niet in een opwelling
Als laatste is het belangrijk dat je een keuze niet maakt in een opwelling. Dit is absoluut niet de juiste manier om keuzes te maken, je hebt er niet goed over nagedacht en de druk was waarschijnlijk veel te hoog. Geen ideale situatie om een besluit te maken natuurlijk. Denk er dus altijd eerst goed over na en maak geen grote beslissingen onder druk, dit zorgt er namelijk vaak voor dat je een beslissing maakt waar je eigenlijk niet blij mee bent.

Vind je het niet alleen moeilijk om keuzes te maken, maar ben je ook erg onzeker? In dit artikel lees je waarom jij je nooit meer onzeker hoeft te voelen.

Bron: Happinez, Santé | Beeld: Unsplash

LOVE dit artikel
1 meid heeft deze blog geloved

Plaats als eerste een reactie

Je bent nog niet ingelogd.

of maak een nieuw account om een reactie te plaatsen.

Of login via Facebook